Снимка: БГНЕС

Имаме проблеми с поддръжката на МИГ-29. Ние ще разчитаме на самолетите МИГ-29 дотогава, докогато дежурството може да бъде поето от Ф-16.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването му в Комисията по отбрана към НС, предаде репортер на БГНЕС.

Тагарев каза, че самолетите МиГ-29 се поддържат с усилия, но двигателите им не могат да бъдат поддържани така.

"Надяваме се да имаме възможност да сключим договор за ремонт на нашите двигатели", каза той и уточни, че това ще ни позволи да използваме самолетите си за по-дълъг период от време.

Министърът на отбраната обясни, че е имало две процедури по отношение на поддръжката на МиГ-29 - едната е била за закупуване на двигатели, но не нови, а такива, отговарящи на изискванията, а втората процедура е била за ремонт на нашите двигатели. Тагарев каза, че фирмата "Терен" е спечелила процедурата, но се е отказала, като това е решение на борда на фирмата и вероятно е взето въз основа на оценка на риска.

“Има проблеми с намирането на военнослужещи на всички равнища", призна министърът и добави, че ще се радва между първо и второ четене при разглеждане на Бюджета да се гласува увеличение на заплащането на военнослужещите.

По отношение на това, че има наш самолет на летище в Украйна от около година и това дали той вече е върнат, Тагарев коментира:

"За съжаление все още е там. Няма достатъчно безопасни условия за прибиране на самолета”, каза той и добави, че не е сигурен дали наш военен самолет може да бъде предоставен на екипаж на друга страна. "Доколкото знам транспортната авиация е ограничена на територията на Украйна", обясни той.

Той посочи, че след като десетилетия наред сме се готвили за мироопазващи операции и т.н., при текуща заплаха нашата територия е обхваната в определи планове и в момента ние работим заедно с нашите съюзници за повишаване на потенциала за сдържане на потенциален агресор и ако евентуално това сдържане не сработи, за отбрана и защита на териториалната цялост на страната.

Тагарев посочи, че да си в НАТО означава, че минимум 7 държавни поделения на други държави ще дойдат да ни помогнат да се отбраняваме при нужда. "Става въпрос за изграждане на транспортни коридори, трансгранични коридори и от разговорите с мои колеги виждам подкрепа за спиране и сдържане, когато се наложи", добави министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase