Снимка: БГНЕС

Депутатите заседават извънредно във вторник, за да изберат управител на Българската народна банка.

След като БСП оттегли своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които ще обсъдят народните представители са две - на настоящия управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ – СДС, и кандидата на „Възраждане“ Любомир Христов.

Двамата кандидати бяха изслушани в бюджетна комисия в НС, на което заседание представиха приоритетите си, едната от които "за", а другата "против" приемането на еврото.

Кандидатът на ГЕРБ, Димитър Радев, категорично определи мястото на България в Еврозоната, както и изрази готовност да утвърди страната ни като силен участник в Паричния съюз. „Стратегията е затягане на монетарните условия в страната. Целта, която поддържам е не по- късно от 1 януари 2025 г. България да влезе в Еврозоната”, заяви Димитър Радев. Той поясни, че БНБ е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка извън Еврозоната, която работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ, силно интегрирана е в Еврозоната, няма и допълнителни критерии за нейното влизане.

Кандидатът на „Възраждане”, Любомир Христов, заяви, че Еврозоната има предимства, но крие рискове и уточни, че ако бъде избран за управител на БНБ ще работи по седем приоритета, първи от които изработването на анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната. "Мисля, че мястото на България е в Еврозоната. Преждевременното присъединяване обаче създава неоправдани рискове със съмнителни ползи”, смята кандидатът на „Възраждане” за гуверньор на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase