Снимка: БГНЕС

Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея, обяви президентът Румен Радев след откриването на събора на народното творчество "Рожен".

"За съжаление, точно в такива критични времена, българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции", коментира държавният глава и попита трябвало ли е големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи да сменят позицията си.

Още по темата
"Помните, точно заради тази разумна позиция те яростно се нахвърлиха с критики срещу мен миналата година", каза още държавният глава.

Радев говори и за отриването на събора в Рожен, където присъства.

"Днес ние сме тук, за да черпим от духовната сила на нашите предци, които в най-тежките времена не престанаха да мечтаят и да се борят да живеят заедно в свободна, обединена, просперираща България, и които намериха сили да пометат граничната бразда заради нас, заради идните поколения", посочи президентът.

"Днес сме тук не само да се заредим с енергия и емоция от волната родопска песен, не само да поздравим всички родопчани, които свято пазят своята родова памет и за които свободата е състояние на духа. Някога тук на тези живописни поляни са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата", каза президентът Радев.

По думите му много са местата в България, които с всяка изминала година събират все повече хора от близо и далеч, но никой не може да отнеме първенството на Рожен. "Тук отново се събираме хиляди да се докоснем до магията на нашия фолклор", каза още Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase