Снимка: БГНЕС

Министерство на отбраната прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на шест ремонтирани двигателя за МиГ-29.

Справка в регистъра за обществени поръчки показва, че поръчката е прекратена на 10 юли, а причината е, че не е подадена нито една оферта.

Обществената поръчка беше с предмет: „Доставка на ремонтирани двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29”, а прогнозната стойност на поръчката беше 22 000 000, 00 лв.

БГНЕС припомня, че в края на годината изтича летателната годност на самолетите МиГ-29.

Въпреки това през април т.г. военното ни министерство пусна още една поръчка в опит да задържи във въздуха старите съветски изтребители, след като месец по-рано обяви, че търси да купи шест ремонтирани двигателя за тях на стойност 26.4 млн. лева с ДДС.

След началото на войната на Русия в Украйна, обаче, ремонтът и поддръжката на МИГ-овете бяха засегнати от санкциите, наложени от ЕС на Русия, и това на практика ги превърна в купчина ламарина, очакваща неизменния си край - по софийските полета, по примера на други самолети, отдавна изживели смисленият си живот, разпилени по софийските околности. Въпреки че Украйна предложи да извърши ремонт на самолетите, то двигателите са една малка – макар и важна част, от общата летателна годност на машината.

Полша, откъдето държавата се опитва да намери един двигател за самолет, и храни надеждите за получаването на още един: - предаде старото си съветско въоръжение в помощ на Украйна. Словакия, която също имаше стари МИГ-ове, също ги предаде на Украйна.

Ако не се намерят двигатели за нашите самолети, до края на годината МИГ-овете ще бъдат приземени, а новозакупените изтребители от САЩ F-16 Block 70 се очаква да започнат да пристигат чак след 2025 година. Така през 2024 г. охраната на въздушното ни пространство вероятно ще бъде поета от съюзниците ни от НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase