Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние не предоставяме тези ядрени мощности, а ги продаваме. Европейският съюз предоставя на Украйна всеки месец по 1,5 млрд. евро помощ, която тя може да използва за всякакви свои нужди. Заради санкциите, които ще продължат десетилетия, дълго след приключването на войната, един проект за изграждане на ядрена централа с тези ядрени реактори, ще бъде неосъществим и е по-добре да вземем парите, които сме вложили, вместо оборудването да събира прах. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Посещението на президента Зеленски в България не е държавно посещение, а работно, по покана на министър-председателя Денков и целеше две основни теми - продължаване на снабдяването с боеприпаси за украинската контраофанзива, изключително важна тема и втората е договорката за ядрените мощности, които стоят в Белене. Тези две точки са изцяло в компетенцията на Министерски съвет".

Още по темата
Продажбата на Украйна на ядрените мощности, които стоят в Белене, е най-добрият вариант България да се измъкне от този зомби проект, съгласи се гостът. Защото когато войната свърши, "това не означава, че санкциите ще отпаднат. Те ще продължат от страна на ЕС към Русия още много дълго време. Тоест, още много дълго време този проект няма да може да бъде извършен с руски технологии и компании. Така че е по-добре да се отървем от него, да вземем парите, които сме загробили преди години, вместо да оставим това оборудване да виси във времето и да събира прахоляк".

Ердоган от самото начало на военните действия и на войната в Украйна показа, че държи една твърда пронатовска позиция. В първите дни на войната, предоставените турски дронове оказаха огромно влияние за спиране на влизането на Русия в Украйна. От друга страна Ердоган затвори и Босфора за руски бойни кораби, но от друга страна Турция продължава да бъде основният център на руските капитали, икономически и социални интереси, каза още гостът.

Неговият коментар за това защо Ердоган е освободил командирите на Азов, въпреки договореностите с Русия, беше, че на турския лидер му предстои "много тежка среща на върха на НАТО". "Защото натискът ще бъде огромен да вдигне своето вето за членство на Швеция в алианса".

Целта на Турция е да намали натиска и да покаже, че прави жест на добра воля и помага на Украйна в много важен момент на контраофанзивата.

За шансовете Русия да злоупотреби с контрола си върху АЕЦ "Запорожие" Милен Керемедчиев каза, че шантажът с ядрената карта се разиграва не за пръв път. "Русия при своето влизане в Украйна се концентрира, освен всички други цели, в това число и превземането на Киев, към превземането и на Чернобил, и на Запорожие. Те бяха изключително важни за руската армия и тя успя да установи контрол след големи и тежки боеве. По този начин Русия може да шантажира западноевропейските държави и то с това, че ако Украйна се опита да освободи тези централи, има престрелка в тях или наоколо, е възможно някой заблуден снаряд да предизвика ядрена авария. Русия се опитва чрез потенциална ядрена авария да сплаши отново обикновените европейци, които са най-близо до границата".

"Не смятам, че това ще бъде използвано, но такава е и риториката на Путин, и на Медведев, както и за използването на ядрено оръжие. Постоянно. Това ще продължи. Но ако авария се случи, спокойно могат да обвинят украинските части, че те, опитвайки да освободят централата, са я предизвикали. Възможно е, но засега по-скоро е за сплашване и възспиране, отколкото реална опасност".

Относно приемането на България в Шенген на два етапа събеседникът каза, че това вероятно ще се случи точно по този начин и не е прецедент.

"Това е печеливш ход и за България и за страните, които са най-критично настроени", категоричен бе Керемедчиев. При влизането на България първо със своите пристанища и летища, нивото на контрол е изключително сериозно и пропуските в системата за сигурност са нулеви, а и емиграционен натиск в момента няма. "Така че, ако бъдем приети, на този етап българските и румънски граждани ще можем със самолет да минаваме директно без проверки в тези държави". "За съжаление вторият етап, който ще се стартира, е неясен кога ще се случи, дали ще стане възможно най-бързо или ще се отложи във времето".

"Това е един позитивен сигнал към България и Румъния, че вече ще сме част от Шенген през нашите летища и пристанища. А от друга страна ще се успокоят най-големите критици в Австрия и Ирландия, че основният миграционен натиск продължава да бъде под контрол".  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase