Снимка: БГНЕС

"Няма опасност армията да остане без боеприпаси. Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между Министерство на отбраната и ВМЗ "Сопот" е една мярка, която позволява да се освободим от боеприпаси, оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс.

Ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, след няколко години ще се наложи да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да разходваме средства за закупуване на нови такива". Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, предаде репортер на БГНЕС.

Още по темата
"Деблокирането на запасите се извършва по много строга методика. Графикът на това деблокиране по никакъв начин не позволява да бъдем освободени изцяло от оперативните запаси", добави Запрянов.

Замeстник-министърът на отбраната увери, че в военновременните ни формирования са с налични запаси. "Оперативните запаси са извън формированията. Там имаме войскови запаси, които са на 100%. Ние ще деблокираме само военновременните запаси и само за военновременните ни запаси", категоричен е той.

Запрянов коментира, че списъкът с оръжия, които Украйна поиска, е утвърден.

"Ние работим по неговото предоставяне. Това, което даваме на Украйна с втория транш по същност и характер е както в първия транш - това са излишни за въоръжените ни сили боеприпаси и някои технически средства. Няма да нарушим щатовете на мирновременните и военновременните формирования, за да предоставим определена техника", подчерта заместник-министърът на отбраната.

Според него ситуацията в Западните Балкани не се свързва с войната в Украйна.

"Ние сме за развитие по мирен начин на процесите. Смятам, че военното присъствие на НАТО в Косово и на ЕС Босна и Херцеговина са достатъчно да поддържат мира и да се решат проблемите, които има там", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase