Снимка БГНЕС

Министерството на отбраната и Военното разузнаване не считат, че войната в Украйна може се прехвърли на територии на НАТО.

Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в коментар на публикуваните доклади за сигурността на ДАНС, ДАР и военното разузнаване, пише БНР.

"Ситуацията в Западните Балкани, това е друг процес. Да, ние сме заинтересувани, това е територия, която е близко до нашата страна и ние сме за развитие по мирен начин на някои процеси. Тези доклади трябва да ни притесняват единствено от гледна точка на войната в Украйна и то е не от гледна точка на разширяването на войната чрез излизане от границите на Украйна, а примерно, някакво събитие, каквото беше това с ВЕЦ "Каховка". Ако, примерно, има някоя авария в Запорожката АЕЦ, тогава ефектът може да засегне и държави, които са в съседство", посочи Запрянов.

Още по темата
Той също така заяви, че няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси, ако удовлетвори исканията на Украйна за предоставяне на помощ. По думите му България ще се освободи от запаси, които са съхранявани дълго време от Въоръжените ни сили и са на края на своя експлоатационен ресурс.

"Предоставянето на боеприпаси на Украйна в съответствие с решението на парламента от 9 декември 2022 г. и от юли тази година за ускоряване на този процес, ще стане, едва след като ВМЗ "Сопот" достави за армията ни нови боеприпаси по договор с Министерството на отбраната", подчерта заместник-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase