Снимка: БГНЕС

Посещението на Володимир Зеленски е оценка за правилното поведение на България, в основата на което е позицията на ДПС, както и на нашите партньори от ЕС и НАТО. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в парламентарните кулоари. Той посочи, че движението винаги е отстоявало евроатлантическата ориентация на България.

"Тя не подлежи, според нас, на ревизия, напротив - трябва да сме лоялни и достойни членове на НАТО и ЕС", добави още Карадайъ.

"Ние бяхме причината и основата още в първия ден на войната НС да приеме декларация, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна, докато тогава управляващата коалиция и мнозинство бяха решили да се занимават с алинеи, точки и запетаи, докато комшията гори. Позицията на ДПС стана позиция и на България и ние сме последователни", посочи лидерът на ДПС.

Още по темата
На журналистически въпрос дали позицията на почетния председател на движението Ахмед Доган от 2015 г. е претърпяла промяна, тъй като тогава е имало обвинения, че той е проруски настроен, Карадайъ каза:

"Няма ревизия на позицията на г-н Ахмед Доган от края на 84-та година, от началото на 85-та, 89-та г., началото на 90-та. От тогава до сега няма ревизия на позицията на г-н Доган. Припомнете си я. Ще ви припомня още една теза. В основата на мирния преход от комунизъм към демокрация стои българският етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган. А темелите на този модел са философията на толерантността и заедността, която г-н Доган наложи в България", подчерта Карадайъ. Според него трябва да се позовем на нещата, оставени от Доган в новата българска политика и след 33 г. демокрация да направим оценка на резултатите от българския етнически модел - до колко го разбираме и осъзнаваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase