Снимка: БГНЕС

Открих 9 социални плащания, които са с повишени суми. Първото е 12% увеличение на пенсиите, което са 1,5 млрд. почти. После реформата в системата за социално подпомагане - критериите се базират върху линията на бедност. Енергийното подпомагане също са върху линията на бедност. Има нови плащания по Закона за семейните помощи - за 2,3 и 4 клас. Бюджетът е реалистичен, ще изпълни функцията да се реализират законово социалните плащания.

Още по темата
Това каза за Нова Нюз бившият социален министър Христина Христова.

Според нея НС трябва да преразгледа текста за определяне на МРЗ, като се върне към търсене на икономическите и социалните ѝ показатели. "Ново увеличение няма да има през тази година", прогнозира тя.

От своя страна Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП. смята, че всички работодателски организации са подкрепили бюджета по принцип. "Имаме си своите забележки. Бюджетът на НОИ беше подкрепен, с изключение на АИКБ. Бюджет с до 3% дефицит е нещо, от което силно се нуждаем", обяви той.

 "Бизнесът иска три неща - въвеждане на еврото, Шенген и членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Въвеждането на еврото е свързано с по-малка задлъжнялост на държавата", отбеляза Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase