Снимка: БГНЕС

„Информационно се събрахме с финансовия министър и ГЕРБ-СДС, за да видим къде има напрежение относно бюджета. Не е 100% сигурно дали ще дойдат парите по ПВУ, 33 мерки остават, дали ще успеем или не е сигурно в бъдещето, така че това трябва да се знае”. Това заяви за БГНЕС Георги Ганев от ПП-ДБ.

Той обясни, че според финансовия министър са напрегнати нещата най-сериозно по ПВУ и донякъде дали ще се изпълни заложеното в събирането на косвените данъци, но по-скоро постъпилите вече към полугодието данни сочат, че рискът не е много голям.

Още по темата
“Има определени резерви и по линия на приходите, защото заплатите вървят по-бързо, отколкото се очакваше в заложеното в бюджета и има резерви в някои от разходите, за които не е сигурно дали проектната готовност ще достигне до етап да се разплащат”, каза още Георги Ганев.

На въпроса на БГНЕС дали Асен Василев има притеснение относно вероятността ръста на БВП да е 1,8 % депутатът от ПП-ДБ уточни, че по-скоро ръстът може да излезе по-висок от заложеното.

“Това е така, защото всички ореваха, че Еврозоната е в рецесия, ние може да поспорим доколко е в рецесия, всъщност е на 0, казва се и, че Германия излиза от рецесията, а тя ако излезе и ние останем на второ тримесечие от 2% растеж, да може да се окаже, че до края на годината ще бъде още по-висок, така че рисковете на прогнозата са както по-надолу, така и повече от 1,8% ръст”, каза още той. На въпроса колко повече от 1,8% ръст се очаква да бъде БВП-то ни Ганев изрази вероятност да излезе над 2% годишен. “За бюджета е важен номиналния ръст, тоест съчетанието между реален растеж и ръст на цените. Засега всички смятаме, че тези 184,5 млрд. са напълно приемлива оценка за тази година. Говорихме си и, че с бюджета за 2024 г. трябва значително да се процедира и проценти средносрочната бюджетна прогноза, защото откакто беше правена предишната от служебния кабинет, доста неща са се променили. Плюс сега редовното правителство може да заложи по-смели дългосрочни политики”, смята депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase