Големи изпитания предстоят и много работа има да се свърши и в изпълнителната власт, и в законодателството. Това каза депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Георги Ганев.

"Няма как да се стигне до конституционна промяна без ДПС и няма как ДПС да не дойдат с тези хора, които са дошли на тези разговори", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

По думите му как ще се отрази този "компромис", зависи от това как ще се справи правителството с работата си. Ако не успее да изпълни задачите си, ще плати висока политическа цена, смята депутатът.  

Според Ганев "Демократична България" не е измамила избирателите си.  

"Ние не сме казали, че никога, при никакви условия, за нищо на света... Не възприемам себе си като човек, измамил избиратели. Това, което направихме, е да помолим нашите симпатизанти да направят един голям компромис", обясни Ганев.  

По думите му на правителството няма да му е лесно.  

Той коментира и изострените отношения на коалицията ПП-ДБ с президента Румен Радев. Депутатът поясни, че държавният глава не е доволен от това, че ще има редовно правителство, което свива значително правомощията на президента.  

"Ще трябва да се прибере до малките правомощия на държавен глава, когато има редовен кабинет. Сигурно е болезнен този процес", каза гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че не държавният глава е този, който трябва да се произнася по темата кой е предал националния интерес.  "Доколкото това определение влиза в някакъв юридически контекст, за това трябва да се произнесе съдът", посочи Ганев.

Според него, това че всички зам.-министри от служебното правителство са отстранени, е търсен ефект, който ще затрудни работата на новия кабинет.  Ганев заяви, че новата власт ще направи одит в работата на служебното правителство.

"Би било много разумно да бъде направен одит на техните предшественици. Допускам, че е възможно да се окажат извършени неща от съмнително политическо естество", коментира той и даде пример с иска към "Газпром" за спрените доставки за синьо гориво.  

Активността на главния прокурор Иван Гешев гостът нарече "аномално поведение", което крие зад себе си политически игри.

По отношение на новия бюджет, той смята, че има резерви, които да помогнат за това дефицитът да бъде задържан до 3 процента. Така например, близо 850 млн. лева могат да се приберат от дивидентите на държавните дружества, като се очакват вероятно и по-високи от заложените приходи на митниците и от ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase