Снимка: БГНЕС

"Бюджет в парламента още не е внесен. Но от информацията, с която разполагаме, БСП реши да не го подкрепи, защото е извън нашите разбирания. Това е десен бюджет, няма нищо социално, различен е от нашите виждания. Когато запазваш плащанията в социалната сфера на нивото от 2022 година и не ги развиваш, няма как това да се нарече социален бюджет. Ще подкрепим добрите неща, но между двете четения в Народното събрание ще направим нашите предложения, които ще бъдат разумни и разчетени". Това каза пред БНР Георги Гьоков от БСП.
Той допълни, че мерките на левицата струват около 800 млн. лева, което няма да бъде проблем за бюджета.


"Тези пари могат да дойдат от повишена събираемост. Не се вторачваме в този дефицит от 3%. Дефицит от 4% не е проблем за бюджета... Изглежда, че се стремим да останем най-бедни, за да не си покачим дълга с 1 или с 2% отгоре, но пак ще сме далече от средноевропейските нива", каза той.

В предаването "Неделя 150" Гьоков посочи, че в момента управляващите се занимават повече с решаване на външнополитически проблеми, за да се харесат на партньорите от ЕС и от НАТО, а не с решения, които да се харесат на българите.

"Занимават се с вътрешнокоалиционни противоречия, бият се помежду си, за да покажат кой ще управлява. Вторите се опитват да превземат всичко. Въпреки че е рано за оценки, аз не съм оптимист за този кабинет", каза депутатът.
Той уточни, че средата на септември е крайният срок, в който ще станат ясни имената - кандидатури за кметските места от БСП.

Според него усилията на Запада трябва да бъдат съсредоточени върху помиряването на Украйна и Русия, а не върху предоставянето на повече оръжия за украинската страна.

"БСП е за мирни преговори и за непредоставяне на оръжие. Ние сме за безрезервно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна", настоя Гьоков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase