Ако наистина ще подписваме някакъв документ, най-добре би било да бъде коалиционно споразумение, с повече от 7 точки. Трябва да се направят два документа - управленска програма и законодателна програма. Що се отнася до законодателната програма, бих казал, че там нещата се случват. Влизат законопроектите в пленарната зала и се гледат. Това каза председателят на СДС Румен Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, основният закон, който характеризира правителството, е Законът за държавния бюджет.

"Ние имаме нашите различия и е добре г-н Асен Василев да го защити", каза Христов, според когото в план-сметката трябва да има мерки за овладяване на инфлацията.

Той допълни, че е трябвало да бъде търсен начин за по-голям растеж, от предвидения 1,8 от БВП. Христов обясни, че финансовият министър би могъл да бъде по-смел и да предложи 3,5, 5 и дори 6 процента растеж.

"Можеха да бъдат малко по-смели при ограничаване на разходите в държавната администрация. Когато имаш по-малко служители, но с висока заплата, те биха били много по-добре мотивирани", смята Христов.

По думите му взимането на печалбата на държавните енергийни дружества би могло да ги декапитализира, което е опасно.

"Дружествата имат нужда от преоборудване, закупуване на ново оборудване, ремонт и т.н. Те акумулираха една печалба, предвид на пазарната конюнктура, но можеше да се изземе печалбата до 50%. Има риск да не започне изграждането на VII блок на АЕЦ Козлодуй и да не се случат други енергийни проекти", каза Христов.

Той поясни, че ГЕРБ-СДС ще държат на кандидатурата на Димитър Радев за председател на БНБ.

"Говори се за създаване за номинационен борд, който да отсее най-добрите кандидати. Ние сме предложили безспорния авторитет Димитър Радев, който има международен опит, дълго време е работил в международни институции, човекът, който свърши работата за влизането ни в Еврозоната и в банковия съюз", каза Христов.

Той коментира и номинацията на ПП-ДБ за кмет на София.

"Ние не можем да се отървем от пипалата на ДС повече от 30 години. Те продължават да управляват, и ако Терзиев бъде избран за кмет, той ще бъде следващият министър-председател на България", смята лидерът на СДС.

"Питам се как техните избиратели, които са десни, застават зад тази кандидатура", каза още той и допълни, че ГЕРБ-СДС все още нямат избран кандидат, въпреки че имали няколко имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase