Снимка: Димитър Кьосемарлиев

„Министър Василев запозна колегите от Бюджетна комисия с бюджета, който е подготвил. Ние няма да подкрепим този бюджет и изготвяме наш алтернативен". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщи БГНЕС.

„Това, което ни представи господин Василев, не решава нито един проблем с доходите на хората, не наблюдаваме решаване на проблемите на хората, този бюджет е антисоциален", подчерта още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че бюджетът не решава нито един проблем с инфлация, цени, доходи и бедност и че в него няма сериозни заложени реформи в образование, здравеопазване и социалната сфера.

„Има и две бомби в този бюджет, които могат да объркат всички сметки на Василев. Той е предвидил приходи по ПВУ, а 10 от 13-те закони не са мръднали в НС. Вторият риск е конфликтът между редовното и служебното правителство за парите в Българския енергиен холдинг. Виждаме, че той се задълбочава. Над 1 млрд. лева се въртят между служебното и редовното правителство, без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда като приход. Така 2 млрд. лв. са под въпрос в бюджета", каза още Корнелия Нинова.

Фиксацията в дефицит под 3 % не работи за развитието на българската икономика и не е в грижа за хората, смята Нинова, и припомни, че от БСП предлагат дефицит от 4%, това са 1,6 млрд. лв. повече на годишна база". „Тъй като правим бюджет за половин година, ние предлагаме алтернативни мерки в рамките на половината сума – 800 млн. лв. в които сме ориентирали нашите политики. Насочили сме парите в икономика, растеж, инвестиция, социална политика, ориентирана към доходите на хората и общини и регионална политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, млади хора и млади семейства, на второ място работещите бедни и на трето възрастните пенсионери", подчерта лидерът на БСП. „Ние ще предложим майчинството за втората година да е равно на МРЗ, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете, и др. МРЗ да стане 50% от средната за страната, и настояваме това да стане от 1 юли. Настояваме и за увеличение на годишните надбавки", каза още тя.

Нинова поясни, че очаква гласуването на бюджета, вкаран от Василев, да не мине леко, а със спор между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Очакваме проблем при гласуването на бюджета между двете управляващи коалиции, тъй като близо 3 часа те спориха относно удължаването на сегашния бюджет, затова очакваме гласуването на новия бюджет да не мине леко. Виждаме, че са се съсредоточили върху постове, а не върху закони, нищо не са свършили като мнозинство", обясни още Нинова, след което коментира, че БСП няма да подкрепи бюджета на първо четене, но между първо и второ четене те ще внесат промени в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase