Снимка Bulgaria ON AIR

В последните дни наблюдаваме напрежение между управляващите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Продължава да витае революционната нагласа, доминираща вече над 30 години. От време на време избухва, залива цялото пространство. Тази революционна нагласа означава, че ти си решил да направиш нещо и не те интересуват никакви обстоятелства. В случая имаме това, че една политическа сила - "Продължаваме промяната" се държи така, сякаш има всички депутати. Там има две-три дами, които доминират и налагат тази революционност във всички решения", коментира ставащото председателят  на Сдружението на български писатели проф. Михаил Неделчев в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов заяви, че е важно да се намери баланс на силите. "Основното в намирането на тази сглобка може да не е точно намирането на коалиция, но при всички случаи трябва има добро управление. То е комплекс от много фактори и вероятно някакъв документ, който да описва основните положения, по които ще се вземат решения, включително по законопроекти в НС, или важни за страната позиции. За да се търси конституционно мнозинство за реформи, са необходими най-малко 160 гласа, необходимо е да се привлекат други партии", смята доц. Великов.

Според проф. Неделчев трябва задължително да бъде подписан някакъв документ. "Това ще сложи ред в тези взаимоотношения, ще определи посоките на общите действия. Удовлетворен съм от работата на министър Атанас Славов, на министър Тодор Тагарев, това беше прекрасен избор. Трябва да изпратим втори, трети и четвърти транш военна помощ за Украйна", категоричен е проф. Неделчев.

По думите му е важно в споразуменията, които ще се подпишат,  да стои и евроатлантическата ориентация.
"Ще има някакво споразумение за добро управление. Да се разберат по всички точки, за да може действително да се върви напред. В момента нещата в България боксуват, в Народното събрание също. Трябва да има споразумение, в което да са разписани основните правила, да няма спорни ситуации, защото в момента бюджетът до две седмица трябваше да бъде представен, не е представен още. Нямаме ръководство на парламентарните комисии", подчерта доц. Великов.

"Когато имаш едно правителство и е създадено по силата на обстоятелствата и по друг начин не може то да се направи, трябва да има диалог", каза проф. Неделчев.

"Без лидерите няма да се постигнат необходимите споразумение, а те са важни за страната. До местните избори може да разчитаме на разбирателство", допълни доц. Великов.

Според проф. Михаил Неделчев местните избори стоят "непрекъснато в съзнанието на лидерите на двете противостоящи политически сили".

"Притеснява ме такъв тип едро говорене, ще се сблъскат добри кандидатури, ще има някакъв паритет, но въпросът е, че тези избори могат да се намесят много решително в национално политическия живот, в парламентната дейност. Могат да определят развалянето, счупването на сглобката", сподели той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase