Снимка БГНЕС

"Не мисля, че сме близо до разпад. Правим всички усилия, за да стабилизираме управлението и то да свърши някакви полезни неща. Декларацията в петък беше в тази посока".

Това каза пред БНТ Божидар Божанов от ПП -ДБ в коментар за напрежението между управляващите от последните дни.

По думите му коалиционното споразумение е инструмент, който е валиден, когато има типична коалиция.

"Това, което имаме в момента, е особена форма. То не е коалиция, въпреки че има външните белези на такава. Имаме управление, излъчено от някакво парламентарно мнозинство. Има по малко политически лица от двете страни - Мария Габриел от страна на ГЕРБ, от страна на ПП-ДБ - Денков, Василев и експертен състав. Няма го това ниво на доверие, което предполага една коалиция. Затова настояваме да намерим други формули", каза Божанов.

"В такава сложна политическа ситуация сме, че търсим всякакви заобиколни, алтернативни формули за управленски решения. За предложението от 7 точки някой може да каже, че това е коалиция, но вътрешно, по същество не е", добави още той.

Още по темата

"Публично известен факт е поемането на ангажимент за регулаторите, както целият списък от закони, които трябва да се гласуват. Дали това е под формата на коалиционно споразумение или на някакви други документи, няма такова значение", каза още Божанов.

За регулаторите е имало ясна точка в декларацията на Денков-Габриел, че те ще бъдат излъчвани с предварително гласуване, а после в комисии ГЕРБ с ДПС и "Възраждане" прокарват процедурни правила.

По думите на Божанов е било ясно от самото начало, че този вид управление няма да е лесна конструкция.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase