Снимка: БГНЕС

Възможният сценарий след похода на частната военна групировка "Вагнер" към Москва е консолидация на властта на Кремъл по подобие на консолидацията на властта на Ердоган. Това е доста вероятен сценарий, който не би довел до промяна на външната политика на държавата.

Това мнение изрази лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев в предаването "Денят ON AIR".

"На частната армия не може да се има доверие, защото хората, които са наемници, са мотивирани по друг начин, не както е една армия, изградена от националната държава", обясни Янев.

По думите му Владимир Путин е лидер на Русия от 23 години, през които е видял различи кръгове на влияние и опити да бъде сменен.

"Някак се е справил с това, някак се е справил с позицията си. Ако демонизираме Путин и предричаме неговото бързо залязване, поради наличието на такива кръгове, аз бих задал въпроса - да внимаваме какво си пожелаваме, защото с неговата история на неговата позиция, той е предвидим, но този който дойде на неговото място, може да не бъде предвидим", коментира още той и посочи въпроса с ядрените оръжия на страната.

Стефан Янев обясни, че пряка заплаха за България няма, защото случаят с "Вагнер" е "вътрешен проблем", но в същото време, несигурност би могло да има при успех на подобен преврат, защото не е ясно у кого би попаднал ядреният потенциал на Русия.

Относно поредния транш от помощи за Украйна, който българското правителство предостави, Янев попита защо се прави сега и "по този начин". Той не оспори солидарността на страната ни като член на НАТО и ЕС, но по думите му такава помощ трябва да бъде според възможностите на страната. Той уточни, че в този случай става въпрос за обучение на украинци от български специалисти и това няма да става на територията на Украйна, нито на наша територия.

"Този кабинет като че ли се фокусира по теми, които не са чисто български. Чисто българските теми са свързани с житието и битието на българските граждани. Основната задача на това правителство и този министър на отбраната е да се грижи за боеспособността на българската армия. Намираме се в една поредица от наводнения, хората страдат, няма кой да отиде при тях и да им каже - ето я държавата, тя разполага с тези средства и да се върнете към нормалния си начин на живот. Работата на българските министри е да бъдат между българските граждани и да решават проблемите им сега и веднага", коментира Янев пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че "Български възход" ще участва на предстоящите местни избори, както и на изборите за европейски парламент, а и на парламентарните, ако има такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase