fallback

Страната ни официално има две номинации за поста еврокомисар, след като от ГЕРБ-СДС предлагат Илиана Иванова, а "Продължаваме промяната-Демократична България" номинират Даниел Лорер, който е техен депутат и бивш министър на иновациите и растежа.

"Самият факт, че имаме две кандидатури, създава две неудобства и два проблема: първо, че не сме единни в България, което ми се струва, че е повече от очевидно. Управляващата, така наречена, не-коалиция, многократно го заявява и го подчертава. Но второ, и по-важно, може би е, че този еврокомисар няма да се избира от България. Което, повтарям, не е безпрецедентно. В Ирландия се случи нещо подобно, но не е най-добрия вариант.", коментира евродепутатът Петър Витанов в предаването "Брюксел 1".

По негови думи председателят на Европейската комисия ще избере кандидата.

"Ние много често говорим за личностите и двамата кандидати са с високи достижения, с управленски опит и капацитет, така че аз няма да персонифицирам въпроса, но това, което ми прави впечатление, е, че ние не говорим за ресора. По-скоро се създава впечатление, че се търси трудоустрояване на определени хора. Защото темата с ресора изобщо не е маловажна. Според мен, моето разбиране е, че ресорът ще бъде сменен. Просто защото той вече беше разпределен между двама от заместик-представителите на Европейска комисия", коментира още Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан дали следи темата за военна помощ за Украйна, Витанов отговори:

"България трябва да бъде солидарна. Ясно е кой е жертвата и кой е агресорът. Въпросът е част на съм привърженик на разбирането, че с повече война се приближаваме към мира. Сега по отношение на присъединяването за боеприпасите, хубаво е българския военно-промишлен комплекс да се развива. Това дава устойчива работа на над 50 000 души. И на всички ни е ясно, че той работи тогава, когато има военни конфликти и няма нужда да се правим на ощипани. Аз не смятам, че ставаме част от военните действия, но ни прави съпричастни към убийствата на още повече хора", смята евродепутатът.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 10 месеца

все пак добре е, че са две кандидатъри! Можеше да бъдат и повече, например 4-5!

17

40градуса

преди 10 месеца

Вместо две кандидатури - мъж и жена, пращаме една - ***. Там ще се определя в номенклатурата, какъв точно *** е. Или ще си остане неутрален, така да се каже красив идиооот

16

Христо Христов

преди 10 месеца

Ми ние за шеф на ООН имахме две кандидатури. Защо сега да не са три?

fallback