Страната ни официално има две номинации за поста еврокомисар, след като от ГЕРБ-СДС предлагат Илиана Иванова, а "Продължаваме промяната-Демократична България" номинират Даниел Лорер, който е техен депутат и бивш министър на иновациите и растежа.

"Самият факт, че имаме две кандидатури, създава две неудобства и два проблема: първо, че не сме единни в България, което ми се струва, че е повече от очевидно. Управляващата, така наречена, не-коалиция, многократно го заявява и го подчертава. Но второ, и по-важно, може би е, че този еврокомисар няма да се избира от България. Което, повтарям, не е безпрецедентно. В Ирландия се случи нещо подобно, но не е най-добрия вариант.", коментира евродепутатът Петър Витанов в предаването "Брюксел 1".

По негови думи председателят на Европейската комисия ще избере кандидата.

"Ние много често говорим за личностите и двамата кандидати са с високи достижения, с управленски опит и капацитет, така че аз няма да персонифицирам въпроса, но това, което ми прави впечатление, е, че ние не говорим за ресора. По-скоро се създава впечатление, че се търси трудоустрояване на определени хора. Защото темата с ресора изобщо не е маловажна. Според мен, моето разбиране е, че ресорът ще бъде сменен. Просто защото той вече беше разпределен между двама от заместик-представителите на Европейска комисия", коментира още Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Запитан дали следи темата за военна помощ за Украйна, Витанов отговори:

"България трябва да бъде солидарна. Ясно е кой е жертвата и кой е агресорът. Въпросът е част на съм привърженик на разбирането, че с повече война се приближаваме към мира. Сега по отношение на присъединяването за боеприпасите, хубаво е българския военно-промишлен комплекс да се развива. Това дава устойчива работа на над 50 000 души. И на всички ни е ясно, че той работи тогава, когато има военни конфликти и няма нужда да се правим на ощипани. Аз не смятам, че ставаме част от военните действия, но ни прави съпричастни към убийствата на още повече хора", смята евродепутатът.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase