Задълбочава се конфликтът между между кабинета и президента по въпроса за военната помощ за Украйна след поредния остър коментар от държавния глава. Според Румен Радев курсът на новото правителство тласка България все по-близо до войната в Украйна.

"Видяхте от изказванията и на президента, който изглежда леко нервен, от министър-председателя, от Бойко Борисов също така, че политическото говорене се разминава с действията, които реално се осъществяват. Това, което направи служебното правителство, лично президентът Радев, е да подкрепи новата стратегическа концепция на НАТО, която беше приета само преди година, където бяха много ясно и точно описани новите предизвикателства към НАТО. И едновременно с това той обвинява сегашното правителство, че всъщност то ще изпълнява това, което е разписано в стратегическата концепция на Алианса", коментира председателят на Комисията по отбрана в 44-ото НС и бивш командир на ВВС ген. Константин Попов в предаването "Брюксел 1".

Според него има разлика между вътрешнополитическото говорене, търсене на подкрепа от определени слоеве в обществото и реалните действия.

"Видя се и от репортажа, че всъщност България е изнасяла оръжие през цялото време. И това не е тайна. И всъщност това, че помагаме на Украйна, не означава, че войната идва по-близко. Ако не бяхме помагали на Украйна, вероятно сега войските на господин Путин щяха да са около Одеса и да правят същото, каквото правиха в Мариупол. Тогава войната по-близко ли щеше бъде до нас или по-далеч. И надали изходът на войната ще се реши само от българските боеприпаси", смята ген. Попов.

По негови думи присъединяването на страната ни към Алианса за боеприпаси би променил българска позиция, но не и да донесе решителната промяна на бойното поле.

"Напротив, ще държи войната по-далеч от нас. И не само това. Ще очертава и по-ясно нашето проевропейско бъдеще и в икономиката, и в политическата сфера, и в социалната сфера, и в сферата на свободата на словото и така нататък. Ако искаме да се намираме в Европа, ние трябва да кажем, че политиката, която упражнява Путин, голямата, силната, мощната армия да бъде използвана за вземане на нови територии от съседни държави, е грешна и това не прави света по-добър", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, че на срещата на върха на страните членки на НАТО, която се очаква да се проведе в началото на юли, България ще бъде предвождана от министър-председателя акад. Николай Денков, ген. Попов коментара, че няма статистика кой кога е ходил. "Ако прочетем Закона за отбраната и въоръжените сили, в мирно време президентът има доста ограничени функции, той има право да подписва 4 типа документи, които му се предлагат от МС. Ако не му предложат никакъв документ, той нищо не може да разпише. Така че в тази си функция, той има в мирно време доста ограничени отговорности. Следващия път, нека той да отиде. Ако е толкова важно и толкова лично го приема, няма никакъв проблем. Стига да следва националната позиция, която е изработена от Народното събрание и от правителството", коментира ген. Попов.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase