Снимка: Кадър NOVA

Липсват елементите на преврат и на голямо мащабно действие за свалянето на законната власт. Това повече ми прилича на бунт на въоръжена формация, това коментира в ефира на БНТ за ситуацията в Русия бившият директор на националната полиция ген. Васил Василев.

Той определи бойците на "Вагнер" като "доста смели хора" и "огромни авантюристи".

Той обясни, че конфликтът на Пригожин с военния министър и началника на генералния щаб са почнали още преди настъплението в Бахмут.

Генералът разказа, че "Вагнер" е създадена от службите, а първият им лагер е бил край Краснодар, след което започват да изпълняват поръчки в Африка, където Русия има интереси. Били са в Централна африканска република, Сирия и Мали, от където изгонват френските сили. Слагат ръка и на добива на диаманти.

"Вагнер" не взимат пленници. Това е десантно-щурмова армия. Тя не отбранява, а само напада. Така я използваха и в Бахмут. Поради тази причина те наеха и руски затворници да работят в тази частна армия, частна военна компания", обясни генералът. Бойците на "Вагнер" не полагат клетва и получават заплати. Около 950 евро им плащат за месец лагер, в който се подготвят, а във време на война - по 2000 евро месечно. При специални участия в боеве парите могат да стигнат и 3000 евро.

"Когато се подписва договора между ръководството на "Вагнер" и наемника, вътре има три неща, които той трябва да съблюдава, иначе положението му е в кърпа вързано смърт. Първото нещо е, че не трябва да се предава. Второто нещо е да не извършва мародерство. Третото нещо е да не върши изнасилвания и убийства на цивилни граждани. Това е събрано, защото такъв е мирогледът на тези войници", обясни Василев.

Подобна армия имало и в САЩ - "Блекуотър", която била използвана в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase