Снимка: БГНЕС

Депутатите не приеха промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които предвиждаха регионалните дирекции на Гранична полиция също да имат право да използват СРС.

Измененията бяха внесени от служебното правителство на Гълъб Донев. Те бях мотивирани от обстоятелството, че седемте регионални дирекции отговарят за съответната гранична зона, в това число въздушната граница.

Отдалечеността на повечето от тях необосновано увеличава необходимото време и ресурси (финансови и човешки), свързани с искането за използване на спецразузнавателни средства,посочваха от служебния кабинет.

В заключителна разпоредба от законопроекта се предлагаше в чл. 56а, ал. 3, т. 2 от Закона за кредитните институции, като структура на МВР с право на достъп до електронната информационна система на Българска народна банка да се добави и Главна дирекция "Гранична полиция".

Предложението беше обосновено с това, че във въпросния член са посочени структурите на вътрешното министерство с право на достъп до електронната информационна система на БНБ - Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и областните дирекции на МВР, а ГДГП не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase