Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор", коментира държавният глава Румен Радев.

"Това е урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как когато загърбиш достойнство си, за да вземеш властта, прегръщайки най -тежите си противници и да демонстрираш обраното, че имаш принципи и достойнство става все по трудна задача", посочи той.

Още по темата
Радев коментира и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор.

Според него функцията временно изпълняващ главен прокурор е изключително удобна за задкулисието.

"За Сарафов трябва да съдим по отношението му към имунитетите и по делата на трупчета за властта и той трябва бързо и ясно да се позиционира дали ще помага на определени политици да се доизперат взаимно или ще застане на позиция за бързо връщане на справедливостта", каза Радев.

Относно заявката на бившия главен прокурор Иван Гешев да влезе в политиката, президентът посочи, че това е право на всеки. "Ако последните 3 години не беше държал тези дела на трупчета, сега щеше да има по-голям капитал", коментира Радев.

Относно промените в Конституцията, той припомни, че ГЕРБ написаха нова Конституция за една нощ, за да укротят протестите.

"Сега щели да я пишат за 10 дни, това навява съмнения и се надявам да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между някои от партиите в парламента от погледа на обществеността или като фойерверк от важните теми за обществото, или пък да бъде панацея за вече превзетата ни от лични партийни интереси правосъдна система“, каза държавният глава.

Той посочи, че тези които предлагат да отпадне фигурата на главния прокурор, да обяснят с какво ще го заместят.

Радев определи парламента като раздиран от противоречия с ниско обществено доверие и с много ниска легитимност.

Държавният глава не подмина и темата за войната в Украйна. По думите му страната ни не е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Според Румен Радев, ако правителството вземе това решение, това ще е грешка.

Относно РМС той отсече, че Скопие се опитва да лобира пред европейските институции и така да прикрие нарушаването на човешките права и липсата на подготовката и реформи по пътя за членство в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase