Хора от Стара Загора, Благоевград и София се оплакват от появата на пепелянки в градовете. Колко опасни са змиите всъщност?

"Няма от какво да се притесняваме, тези животни вече са активни, размножителният период започва рано напролет. Той вече е приключил и животните започват да се разселват, да търсят храна и заради това ги виждаме по-често в градска среда. Температурите не са ниски, така че и те са подходящи за тях", каза херпетологът гл. ас. от БАН Емилия Вачева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите ѝ дъждът, стига да не е силен и обилен, изобщо не им пречи.

"Много е важно да правим разлика с пепелянката, която е отровен вид и трябва да се внимава с нея. Повечето срещи в градската среда са с неотровни смоци. А при усойницата има характерна шарка, има вълнообразна линия, тя е много ясна и отчетлива, започва от врата и стига до края на опашката. Няма друга змия, освен пепелянката и усойницата, които имат такава шарка", поясни Вачева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Доброволецът Александър Мечев спасява змия и я връща в естествената ѝ среда.

"Тази змия беше в къща в покрайнините на Стара Загора. Относно това дали има нашествие на пепелянки - това е първата пепелянка, която премествам. Повечето от тези змии са смоци, а лично аз го отдавам на презастрояването по градовете. Голяма част от изоставените къщи започнаха да се реновират или да се събарят, за да се строят кооперации. Това са местообитанията на тези змии", сподели той.

Емилия Вачева е категорична, че ние трябва да знаем как да реагираме, така че да не се стигне до ухапване.

"Змии има навсякъде - както в града, така и в планината. Трябва да бъдем внимателни, трябва да знаем, че когато срещнем това животно, то няма желание да общува с нас, да ни напада. А котката е по-опасна от змията и ако реши - може да ни нападне", коментира херпетологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase