Снимка: БГНЕС
fallback

Като добра новина на трупчета определи Христо Иванов от ПП- ДБ освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Президентът Румен Радев вчера подписа указа за освобождаването на Гешев като така процедурата по освобождаването му приключи.

"Освобождаването на Гешев е една добра новина на трупчета, тя може да стане добра новина и това зависи от всички нас", коментира Иванов в декларация от името на ПГ на ПП-ДБ.

Той припомни, че за пръв път в демократичната ни история беше освободен от поста главен прокурор. Според него това събитие трябва да бъде оценено.

Oще по темата
"Има и негативни оценки, които казват, че тези които си го избраха, сега го освободиха по същия начин. Има и коментари, че човекът не беше подходящ за поста. Хората, които изказват притеснения имат своите основания, защото те твърдят, че просто ще бъде сменен един елемент от фасадата с друг, който ще изглажда малко по – добре, но трябва да кажем на тези гласове, че промяната нямаше да бъде възможна без ролята на общественото мнение", посочи Иванов.

"Гешев започна да прави своите разкрития, когато разбра, че политически той няма бъдеще, че на него ще му се ограничат правата. Гешев не просто беше махнат, а това се случи след двегодишни усилия за разграждане на тоталитарния модел на прокуратурата. Ние отнехме неговата бухалка Бюрото за защита на свидетели, което той беше превърнал в своя оперативна структура. Българското гражданско общество показа, че то няма да търпи над главата си арогантна, безконтролна власт и политиците разбраха това и бяха принудени да се адаптират към тази реалност. Въпросът е дали ние ще успеем да спрем оттук натъкат използването на прокуратурата като политическа бухалка и политически инжинериг", каза Иванов.

"Нашето задължение сега е да дадем гаранции, че ще имаме прокуратура, която ще е деполитизиана и неутрална и съд, който прилага един закон еднакво за всички, че няма да има избелване, замитане, а към всички ще има един закон. Това дали освобождаването на Гешев ще е елемент от една тенденция зависи от това дали ще успеем да свършим няколко неща - дали ще успеем да променим Конституцията и да ограничим властта на главния прокурор, да разделим ВСС на две, ще трябва да променим устройството на съдебната власт, като най- логично е да има два закона - единият за съдийската колегия, а другият за прокуратурата", посочи той.

Според него трябва да се ограничи възможността за злоупотреби със следствената тайна, с йерархичния надзор в рамките на прокуратура, за да се ликвидира възможността за съществуването на вечния обвиняем, защото това е причината да има дела на трупчета.

"Най- важният резултат от тези усилия е с какви хора ще успеем да попълним ВСС и на Инспектората към него, дали политическите сили ще излъчат фигури от парламентарната квота, които имат воля за промяна на моралния климат на съдебната власт за отчетност пред обществото, а не пред задкулисни кръгове и кланове", коментира Иванов.

"Знам и горчивината във всички, че това ще трябва да стане с нашите опоненти, но ще трябва да го направим заедно, защото 6 парламента показват, че българският народ иска ние да говорим помежду си, как говорим и какви резултати ще произведем от това зависи, от качеството на разговорите, които водим, а хората ни казаха, че никой от нас няма право да налага своята гледна точка", отсече той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Калин

преди 1 година

Пак си прави тънки сметки да обслужва олигарси за повече пари вече!

70

Искам...

преди 1 година

...да посъветвам да мислим с главите си. От всички перестройки и тая няма да е по вкуса на най-големите пискала. Имам предвид безмислените протести в София срещу Бойко и ГЕРБ. Изчегъртване и прочие. Четири години по-късно главата на Гешев. Не съм за никой, но не съм и за "юруш на маслините". Нещата в държавата са последици от обществено политически отношения от десетилетия, вероятно от цар Борис, и да събаряме ей тъй за кефа на някого, няма смисъл. Затова Христо не е доволен, пешките също .

69

Анонимен

преди 1 година

Бойкикев ли ще е новия и единствен кандидат?

fallback