Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно удължаване на бюджета до 31 юли. Това означава, че дотогава трябва да бъде приет нов бюджет, който вече се подготвя от финансовото министерство.

По настояване на ГЕРБ и БСП депутатите изрично записаха, че правителството не може да ползва парите от Сребърния пенсионен фонд, за да прави текущи разплащания. Такова предложение дойде от служебния кабинет, но в крайна сметка не стана факт.

Депутатите решиха, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, е 780 лв.

Ожесточен дебат предизвикаха помощите за учениците от втори, трети и четвърти клас. БСП настояваха, че те трябва да са по 350 лева, колкото е помощта за за първи и осми клас. В крайна сметка в удължителния закон бе записано, че еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас за учебната 2023/2024 г., ще е в размер на 300 лв.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че не може държавата да помага на всички еднакво, защото има нуждаещи се хора и такива, които нямат нужда от тези средства.

"Опитвайки се да помагаш на всички, постигаш много слаба ефективност. Парите трябва да са насочени към целевите уязвими групи", настоя той.

Според Кристиян Вигенин за БСП всички деца са равни и не трябва да бъдат делени на беца на бедни и на богати родители.

"Сякаш богатите родители, които и без това плащат данъци, нямат правото поне един път да почувстват някаква подкрепа от държавата. Подготовката на един ученик е предизвикателство и за хората с ниски и с относително високи доходи. Нека да дадем равен шанс на всички деца и това е част от отношението ни към това каква държава искаме да изградим", призова той.

Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход.

"Това може да стане само с целенасочена политика, която позволява така да се оптимизират разходите в бюджета, така че средствата да стигнат до хората, които най-много се нуждаят, до децата, които най-много се нуждаят от тези средства, за да могат и те да се чувства равнопоставени на другите деца в класовете и училищата", каза той.

Според Вигенин тези помощи могат да бъдат поискани и получени, а тези които не ги искат, могат да не ги взимат.

"Нека тези богати гласоподавателите на ПП да не ги взимам тези пари и да останат в бюджета, а МС да ги изхарчи в края на годината, както често се случва", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase