От БСП са поканени за разговори за промени в Конституцията, но отговорът на социалистите ще бъде отрицателен. Това стана ясно от думите на депутата от БСП Христо Проданов в предаването "Денят ON AIR".

Причината е, че според партията конституционна реформа трябва да се прави в спокойна политическа среда и от морални и мъдри хора.

"В момента нямаме нито едното от двете. Средата е напрегната, обществото и политическите партии са разделени. Хората, които опитват да правят промени, не са мъдри, нямат капацитета да направят това", обясни депутатът.

Той намекна, че е възможно да се прокарат идеи, че семейството може да не бъде съставено само от мъж и жена.

По думите на Проданов за всички е станало ясно, че е имало омерта между съдебната система и политиците.

"Очевидно е, че омертата беше развалена и главният прокурор в последния месец започна да работи така, както трябваше да работи в предходните три години. Операция "Чисти ръце" трябва да продължи - дали с този, или друг главен прокурор", категоричен е червеният депутат.

Относно документите, които Иван Гешев внесе в парламента с искане за свалянето на имунитета на Бойко Борисов, Проданов каза, че не се е запознал с тях. В същото време имало много строг режим за достъп до документите.

"Оказа се, че трябва да имаме специално разрешение от председателя на НС, въпреки че не са секретни. Ние подадохме по надлежния път молба до председателя на НС и взехме разрешение, макар че няма нужда от такова разрешение", обясни Проданов.

Самият той обаче не се е интересувал от съдържанието на документите и от това дали лидерът на БСП Корнелия Нинова "въобще е прочела нещо".

По думите му президентът трябва да се произнесе по отстраняването на главния прокурор в разумен срок, независимо дали става въпрос за подписване на указ за освобождаването му, или да се върне решението на ВСС.

Той смята, че решението на Съвета е необяснимо, предвид факта, че същият състав преди време е отказал да отстрани Гешев при много по-сериозни съмнения за нарушения.

"Всичко това в момента излиза наяве. Необяснимо е за всеки един нормално мислещ човек. Сега, когато е най-безобидно, това в което го упрекват и го обвиняват, взимат това решение", каза Проданов.

"Очевидно, че развалянето на дружбата между ГЕРБ, ДПС и главния прокурор е в основата на всичко това, което виждате и което ние повтаряме в последните 7 години за паралелната държава", допълни той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Проданов настоящият ВСС не трябва да избира нов главен прокурор. Той добави, че ВСС е доказал, че работи под влиянието на политици и външни кръгове.

Проданов все пак е на мнение, че главният прокурор като фигура в съдебната система е необходим. В противен случай може да се появят множество регионални главни прокурори, които да се превърнат във феодали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase