Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че парламентарната група на левицата ще внесе проект на решение за сваляне на имунитета на Бойко Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев вече внесе в деловодството на НС искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ, но той отказа сам да се откаже от депутатската си защита.

"След като той няма доблестта сам да си го даде, председателят на парламента и мнозинството в момента тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата да внесем този проект за решение и ще видим как ще гласуват колегите от другите партии", каза Нинова.

"Внасяме проект на решение залата да гласува „За“ или „Против“свалянето на имунитета на Борисов без да се създава комисия за 6 месеца, както предлагат ПП-ДБ", отсече соцлидерката.

Тя обясни, че изтече срокът от 5 дни, а няма никакво движение, нито Борисов се отказва от него, нито е внесен проект за обсъждане в пленарната зала.

"Целта е да се изпълни закона. Целта е дадем възможност на г-н Борисов да докаже думите си, че е невинен по тези дела. Няма да стане, ако не се свали имунитета и няма прозрачен и честен процес и ако има време сам да си го даде", заяви още Нинова.

Тя посочи, че БСП е против създаването на комисия по имунитетите.

"Чухме записите за комисията, която да тупа топката 6 месеца, за да се „изпере“ Борисов. Очевидно целта не е да се установи истината, а да спаси Борисов. Прокуратурата няма думата. Съдът ще каже", посочи Нинова.

Според нея Гешев търпи много упреци, защото са бавени дела с години.

Нинова припомни, че практиката в предишните парламента е била комисиите за сваляне на имунитетите да работи между три и седем дни, а ПП-ДБ сега предлагали за Борисов да има срок на действие за 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase