Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Редовното правителство започна своята работа. Основни приоритети са бюджетът и съдебната реформа. Продължават да валят критики за обединението между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяна-Демократична България".

"Надявам се да се успокои ситуацията, живеем заедно на една лодка и имаме нужда да минем през бурното море, прилошало ни е, имаме нужда от успокоение. Всеки един от нас, независимо дали е удовлетворен от формирането на този тип коалиция, би имал интерес да успеят. Никой няма да има полза за себе си, ако формулата за успех е да може всичко да се развали още повече, за да се появи някой друг месия. Не работи така държавното управление. То е екипна дейност, не е като управление на самолет", коментира политологът доц. Албена Танева в "България сутрин".

По нейни думи не е спирало да има сблъсъци между президентството и новата власт, но това, че "някой е предизвикал другия, не значи, че другият трябва да се хване на предизвикателството."

"Очевидно е, че новото правителство е направено с много компромиси, но то е редовно избрано. Имаме нужда от редовен кабинет, който да функционира в нормален режим на държавата. Би било добре да има кредит на доверие, за да могат да влязат в роля, но в случая е толкова обострена ситуацията, че ще трябва с летящ старт да се включат", каза политологът.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Васил Василев заяви, че "действията на правителството и решения, които то взема, ще определят в голяма степен отношенията между главнокомандващия и правителството." Според него действията на президента са предупреждение към властта, че трябва да внимава и да не прекрачва прага на очакваните от обществото мерки.

"Макар акад. Денков се ползва с по-различно име до този момент, той работи с хора, които обществото приема за лъжци. Във всичко могат да ни излъжат,  видяхме от записите, че нещата, които говорят публично, са различно от това, което мислят и те крият голяма част от това, което разговорят при закрити врати", каза още Василев.

"Президентът е главнокомандващ, но нямаме ситуация да го наричаме така. Темата за войната търси да нагнети объркване и страх, ние имаме други неща в момента. Ролята на президента не е, когато има ритуал по стъпване на едно правителство, да прибягва до инструментите на фасона, за да изрази своята позиция. Неговата роля не е да общува вместо правителството пряко с народа. Такива инструменти имат авторитарните режими, не вярвам да се изроди чак дотам положението", изрази мнението си доц. Танева.

Според нея може да се излезе от сложната ситуация, ако това стане по правилата.

"Правителството е реформирано на базата на компромиси, да може бюджетът да бъде приет. Отношението към новото правителство ще се формира на базата на неговите резултати. Коментарите дали ще ни вкара във войната не са темите на дневен ред. Всички имаме интерес да напредваме, да търсим начин някой да се развива", допълни доц. Танева.

"Това е хубавото на демократическата политическа система, че нито една политическа сила не може да задължи всички да са съгласни с нея, да обяви себе си за единствено права, има възможност винаги за промяна. Ролята на гражданите не е да са зрителите на трибуната, а участваме през цялото време, разбираме какво се случва, не вярваме на подвеждаща информация. Създават повод много хора да се убедят колко е важна политиката, там намираме начин и освен това научават много повече какви са правилата на политически процес", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase