Снимка: БГНЕС

В остър спор влязоха депутати от БСП и мнозинството по време на дебата за промените в кодекса на труда, внесени от левицата с искане за скок на минималната работна заплата от 1 юли.

"Преди изборите всички го приехме, само че на второ гласуване в зала стана от 1 януари 2024 г. Минаха изборите и свалихме маските, говорим за 500 000 български граждани, които работят на минимална заплата и ние сега им казваме - чакайте януари месец. Вие разбирате ли какво са 700 лева, тук говорим за жизнена необходимост, тези хора не могат да живеят, изнемогват и ние спорим тук дали да е 700 лева или 850 , колкото предлагаме", отсече Георги Свиленски от БСП.

Георги Ганев от ДБ му отговори, че никъде не се не се споменава нито за 500 000 души, нито ще се намали бедността в държавата с увеличението на минималната заплата.

"Вижда се, че поведението ви зависи от това дали сме пред избори и ще ги излъжат или сме след избори и няма да изпълнят обещаното, ние от БСП сме последователни. Мнозинството от вчера и правителство, нали сте европейци, става въпрос за европейско законодателство и въвеждаме европейско изискане минималната заплата да е е поне 50% от средната, значи не сте европейци, само на думи", обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Десните партии защитават работодателите и бизнеса и днес ясно се видя разграничението - лявата партия, която защитава работниците и десните които говорят за капитал. Мнозина работодатели плащат под масата, вдигането на минималната работна заплата и вкарването на тези сиви пари в официална минимална заплата намалява сивия сектор, повишава вноските в НОИ и НЗОК и по този начин ще се изсветли сивия сектор", настоя тя.

"Да кажете, че неравенството намалява и заради това няма да подкрепите увеличението това е цинизъм", обвини още Нинова.

Тя настоя, че ако днес бъдат приети промените, ще бъдат отразени бюджета.

"Ако днес приеме този закон той ще включи в държавния бюджет и ако днес не го направим финансовия министър няма да го разчете с тези параметри", мотивира се Нинова.
 
Делян Добрев от ГЕРБ обвини левицата, че се опитва да подлеете вода на финансовия министър, защото дефицитът от служебния министър е 6,6% и за да се постигне 3% трябват да се свиват разходи.

"Аз не съм против това да се подлива вода на Асен Василев, но съм против да се увеличава финансовата нестабилност в държавата", настоя той.

В крайна сметка искането на БСП минималната заплата да стане 850 лева от 1 юли не беше прието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase