Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Кабинетът „Денков-Габриел“ не е съюз между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а решение на извънредна ситуация, заяви пред БНР проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ.

Според него един редовен кабинет ще уталожи страстите и ще даде възможност за стабилизиране на политиките в някои сектори: "Като бюджета, приемането в еврозоната и Шенгенското пространство. Това са и основните насоки, в които това правителство може да очаква, че ще има успех, ако се задържи по-дълго време".

Още по темата

Тодоров обаче не пожела да прогнозира точно колко би се задържало правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"В следващите 9 месеца, когато премиер ще бъде академик Денков, предполагам, че ще се запази. Въпреки че има един риск и това са местните избори. Тогава може да се разклати управляващата конфигурация. Поне докъм март правителството вероятно ще оцелее. След това е трудно да се мисли. Има значение изходът от местните избори и обстановката в Украйна", каза той.

Проф. Тодоров напомни, че политиката е изкуство на възможното.

"Ако се върнем към правителство и неговия персонален състав, виждаме, че това е една особена формация. Освен Мария Габриел като кандидат за министър-председател на ГЕРБ, всички други лица са свързани с ПП и ДБ. Но представяме ли си кабинет, в който ГЕРБ се завръща триумфално с ярки политически фигури? Това би взривило обществото", предположи той.

Политологът прогнозира, че ще има известно затихване на конфликта между ПП и Румен Радев: "Вече няма политическа партия, с която президентът да е близък. Той ще продължи да е критичен, а обществото ще го чува".

Антоний Тодоров вижда като бъдеща бомба развитието на въпроса с поискания имунитет на Бойко Борисов.

"Той няма да се откаже от него и ще се стигне до процедура по гласуване.  Ясно е обаче, че задвижването на всички въпроси от страна на Прокуратурата, които касаят пряко Бойко Борисов, са резултат от това, че ГЕРБ решиха да поискат смяната на главния прокурор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase