Снимка: БГНЕС

Остри критики се чуха към ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС от страна на опозицията по време на дебата за бъдещия кабинет.

От ГЕРБ защитиха участието си в управлението.

"В новото правителство има хора, които бих подкрепил винаги, но и такива, които никога не бих подкрепил, но емоциите са едно, а разумът съвсем друго. Днес трябва да загърбим много неща и да проявим разум", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ.

"Днешното решение взех много трудно, пожертвах справедливите си емоции в името на България и ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите, да създадем спокойствие в обществото и то да си отдъхне от тази спирала на изори и разпад на държавността. Призовавам ви отново – стойте ниско до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите честно", обърна се той към депутатите.

Още по темата
"Дошло е време да надделее разумът и нищо друго, казвам ви го аз най- възрастният измежду вас, който е видял и преживял какво ли не в живота", призна Рашидов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отсече, че правителството, което се гласува днес не е политически компромис и не е за България, а е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване.

"Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране минава през трупове в последните дни и всичко това се поднася на хората като евроатлантическо правителство. Кой ви е казал, че корупцията и кражбите, подмяната на изборните резултати с ала- баба с президента, възпрепятстването на правосъдието са европейски ценности", скочи тя.

"Това, което родихте днес е еднорък и двуглав Франкейнщаин. Днес би трябвало поне двама джентълмени да си отрежат по една ръка и ще си сменяте главите, за да сте сигурни, че тялото ще продължи да живее, защото си нямате доверие. През цялото време дума не обелихте за народа, за онези които поискаха промяна на модела на управление на Борисов. Вие нямате програма, тепърва ще пишете управленска програма, днес чуваме, че ще направите бюджета с 3% дефицит, кажете го директно - това означава замразяваме на социални плащания, въпреки че цените на парното и вода се качиха с почти 200%", обвини соцлидерката.

Цончо Ганев от "Възраждане" отсече, че моралът и ценностите са като свободата, те не са даденост и за тях се воюва всеки ден, а сега отново са предадени и потъпкани.

"33 години ценностите и морала са потъпкани и днес се предлага в тази зала отново да бъдат потъпкани. Българският народ не е прост, той е оцелял именно заради морала и ценности, които вие зачерквате. 33 години влизат в тази зала само политици, които забравят всичко, което са обещали преди изборите", отсече той.

Гроздан Караджов от ИТН отсече, че това, което се предлага днес е коалиция на лъжата.

"Кирил Петков по време на кампанията казваше, че докато Бойко Борисов ръководи ГЕРБ, ПП няма да влиза в коалиция с ГЕРБ. Това е правителство на алъш-вериша и е опаковано в целофан, така си мислите, че не мирише, но истината е, че вони", обвини той.

Тошко Йорданов нарече ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС лъжци и измамници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase