Снимка: БГНЕС
fallback

След като върна папката с изпълнен мандат за съставяне на правителство, номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков коментира, че очаква днес или най-късно утре да бъде издаден указа от президента, за да може НС да гласува проектокабинета.

Oще по темата

Той обеща да има приемственост между министрите. Денков коментира, че Мария Габриел не е отишла при Радев, защото мандатът се връща от номинирания за премиер от втората политическа сила.

„Не търсете интрига там, където я няма“, посъветва той и съобщи, че вчера с Габриел са имали няколкочасова среща.
„Разговорът, които имахме беше за Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за много закони, има голямо забавяне и трябва да се навакса. Бюджетът беше другата тема. Срещата беше и с участието на Асен Василев. Трябва да се направи бюджет в максимално кратък срок, който да отразява сегашната ситуация, защото все още работим с бюджет разработен навремето, преди много време, при други обстоятелства. Финансовият министър ще го подготви, защото той трябва да се прави професионално, всичко което е нужно да събере като информация и тогава ще се решава“,каза Денков.

Според него има успешни служебни министри, но и такива, които не са е с справили със ситуацията.

Относно промените при ръководствата на службите, Денков коментира, че пуснатия от Радостин Василев запис е бил разтълкуван напълно превратно.

„Служите трябва да служат на България и заради това трябва да има разпределена отговорност, в един момент са прехвърлени към президента, тази конструкция работи докато служебните правителства не управляват по-дълго. Ние не искаме да вземем служите от Радев, а те да си свършат работата. Същината е, че трябва да има разделение между изпълнителната власт и парламента или президента и изпълнителната власт“,обясни той.

Денков добави, че с президента са работили години наред, познават се добре и се надява да влязат в нормален работен режим.

Той коментира и протестите срещу общото управление на ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Не виждам от какво могат да са недоволни хората. След пет поредни избори се опитваме да направим стабилно правителство, за да може да се върши работа“, посочи Денков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

304

Посолството

преди 10 месеца

Ние сме доволни хората нямат значение

303

Недоволни

преди 10 месеца

сме, че ни продадохте на американците и ни готвите за война с Русия! Малко ли е?!

302

Анонимен

преди 10 месеца

До Do ДААА, к.305 Денков беше професор в БАН и със съпругата си преподаваха в Химическия факултет на СУ. Там ако не се лъжа жена му беше шеф на катедра, а той преподавател. Академик се става в БАН, като кариерната стълба е професор - член кореспондент - академик. Напоследък Денков е ангажиран с политическа дейност, така че изборът за това най-високо академично звание представлява интерес. Може би в ПП сами си си избират професорите за академици - знае ли човек. Киро, вие с Кокорчо кога ще стан

fallback