Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и става независима структура с приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Така занапред НСлС ще се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор - пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Oще по темата
Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор на НСлС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, прие парламентът.

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“.

Предложенията за отделяне на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект. Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети след редакции.

Бойко Рашков  от „Продължаваме промяната-Демократична България“ припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г. С това направихме следствено-прокурорска съветска система, която за около 14 години, като резултат не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта, подчерта той.
(БТА, Теодора Цанева, Нелли Желева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 10 месеца

Първата крачка от поредното измамваме на българският народ, днес беше направена. Вероятно, разследващ на Главния прокурор ще е от следствието, а там пак са наши хора. Не забравяйте, че и Възраждане го предложиха, нищо че уж са срещу всички.

19

Следваща стъпка

преди 10 месеца

изваждане на прокуратурата от съдебната система, премахване на фигурата главен прокурор, и всеки да си върши работата.

18

Tенгри кан

преди 10 месеца

Това сливане на двете, беше направено от Бойко, доколкото си спомням, а сега, пак при Бойко, защото той спечели изборите, не, кой да е, а инициирано от "Възраждане" предложение се приема от всички партии, включително и Бойко;))) това нещо, въпреки, че те са против "Възраждане". Слагам акцента тук и така,з ащото това е Симптом за това, какво са "Възраждане";))) Щото много казват: отиваме да гласуваме за тях на другите избори. Спрете, стоп! Не! Гласувате за политическата платформа на ДС!

fallback