Общ преглед
Шефовете на службите декларираха в парламента като един, че са надпартийни и деполитизирани.

Изслушването им беше по искане на "Възраждане" заради изнесения публично запис от заседание на Националния съвет на ПП и твърденията, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави

"В нито едно от изискванията на закона не се предвижда кандидатурата за председател или заместник-председател на ДАНС да бъдат съгласувани с когото и да е, в това число с чужди официални представителства", отсече шефът на ДАНС  Пламен Тончев.

Според него оценката, която получаваме от НАТО и партньорите в ЕС е "изключително висока". Тончев подчерта, че ще отстоява твърдо и безкомпромисно своите служители и агенцията.

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване" Антоан Гечев припомни, че съгласно закона оглавяваната от него служба е непосредствено подчинена на МС.

"Според член 4 дейността на Държавна агенция "Разузнаване" по точка 6 е политическа неутралност. Държавна агенция "Разузнаване" не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване“, отсече той.  

"Никой никога не е изявявал нито официално, нито неофициално желание или намерение да утвърждава, съгласува суверенни национални решения", подчерта той.

Шефът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев настоя, че тя е деполитизирана и надпартийна.

"В този контекст не можем да коментираме действия или бездействия на политически обекти или субекти или политическа партия, която е парламентарно представена. Сегашното законодателство се е постарало да гарантира равна отдалеченост на службата. Като военнослужещи сме в юрисдикцията на началника на отбраната, като служба сме пряко подчинени на министъра, на стратегическо ръководство ни управлява премиера, по командна линия са вече президентът и председателят на НС“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар