Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

"Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде оставката, цялото правителство е в оставка и трябва отново да се задейства конституционната процедура с връчване на проучвателен мандат. България все повече се превръща в република с ротационно управление. Не парламентарно, а ротационно управление, като ротацията вече е придобила ранг на конституционен принцип".

Това заяви проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

Oще по темата

По думите му това е "класическо коалиционно обединение на първата и втората парламентарна група, което ще излъчи правителство":

"Всякакви червени линии бяха прекрачени и имаме едно коалиционно споразумение, макар и не оформено по начина, по който се прави в други държави".

Проф. Киров подчерта, че няма никаква гаранция, че ротацията ще се случи след 9 месеца.

Според него в появата на тази коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е имало намеса на "външни фактори":

"Началниците въведоха ред и в крайна сметка ще се роди едно такова коалиционно правителство", каза професорът пред БНР.

"Аз съм скептично настроен, че доверието към парламентарното управление ще бъде засилено в българското общество, в избирателите. По-скоро този уродлив характер, който придобива парламентарното управление в България, допълнително ще отврати българския народ към парламентарната форма на управление и ще засили тенденцията все повече хора да призовават за въвеждане на "силна ръка", коментира още конституционалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Има

преди 11 месеца

Единия в централния другия в автоматично в пазарджишкия

34

Анонимен

преди 11 месеца

Колко сте нормални не ви знам щом мислите че 80 години са много. Дори не ми се коментира че 80 г. не са много и дори в бедна България хората които са достигнали тая възраст били някъде двеста хиляди представете си на Запад.

33

Нормални

преди 11 месеца

нема магнитни бури нема нашествие нема се страхувате бабите дето гледат крави на село живеят до 80 години

fallback