Снимка БГНЕС

Бизнесът не получава компенсации за цените на електроенергията от 1-ви април, въпреки гласуваното от Народното събрание решение компенсаторният механизъм да се прилага през цялата 2023 г.

В обща позиция работодателските организации настояха Министерският съвет да приеме Програмата за компенсиране на разходите, защото това е своеобразен защитен механизъм срещу нарастването на цените.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава МС да изпълни задълженията си и да приеме Програма за компенсиране на разходите на небитовите потребители на електрическа енергия до 31-ви декември 2023 г., както беше прието в края на миналата година от Народното събрание.

Срокът на действие на Програмата, одобрена от правителството, е изтекъл в края на март и от тогава компенсациите не са изплащани, отбелязват от АОБР.

Тези помощи създават сигурност за бизнеса и са заложени в разчетите на компаниите, посочват работодателите и подчертават положителния им ефект върху икономиката на страната.

В момента, цените на електроенергията на борсата са под 200 лв. за мегават час и компенсации не са необходими, но бизнесът настоява за гаранции, че подкрепата ще се осъществява, както е договорена до края на годината, защото опасността от завръщането на високите ценови равнища не е отминала, се посочва още в позицията.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase