Снимка: БГНЕС

Две са причините дела с висок обществен интерес да стоят на трупчета.

"Най-честата е политическо влияние и втората причина е сериозно влияние на лица от криминалния контингент, които успяват да си издействат привилегировано отношение, а понякога двете групи се смесват", заяви МВР шефът Иван Демерджиев.

Той обясни, че технологията е една - следствието изземва делата от полицията, преминавали в специализираната прокуратура и съд, обединявали се.

"В момента, когато едно дело стане твърде опасно за някого, преминава в следствието и там вече нещата се променят и като динамика, и като въпроси", призна министърът.

Той призова за публичен регистър на актовете на прокурорите, за да се избегне забавянето и прекратяването на делата. Демерджиев съобщи, че към момента има десетки дела с висок обществен интерес, които са поставени на трупчета.

Осем са те в Главна дирекция "Национална полиция", в ГДБОП са 15, като преценката на МВР е, че по тях не се работи.

"В областните дирекции са 75 и то не от всички, защото информацията не ми е подадена", уточни министърът. според нас е чене се работи по тях

Според него, за да се избегнат тези проблеми, имало нужда от законодатели инициативни.

"Единият начин да се бори корупцията е публичността и актовете на прокуратурата трябва да се публични", посочи той.

Министърът поиска да има регистър на актовете на прокуратурата. „Не виждам пречка те да се публикуват да са обществото достъпни и това ще дисциплинира прокуратурата, особено по делата с висок обществен интерес“, смята той.

Демерджиев смята, че в момента няма ефективно разследване на прокурори.

"Голяма част от изявленията на Борислав Сарафов съдържаха твърдения за престъпления на магистрати. Към момента само следователи могат да разследват прокурори и сме наясно какво може да е очаква, след като и следователите са към прокуратурата, до каква степен на обективност може да се очаква, до каква степен те ще отидат до края на едно производство да разследва поставения над него прокурор в йерархията успешно", коментира министърът.

Той призова да се върне компетентността на ГДБОП да разследва магистрати, защото това би дало истински контрол и алтернатива да се следят процесите в съдебната власт, които са притеснителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase