Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев присъства на церемонията по осветяването на първия български православен храм в Африка. Църквата носи името на небесния покровител на България "Св. Иван Рилски" и се намира в южноафриканския град Мидранд, близо до Йоханесбург.

"Днешната среща и събития за нас са най-вълнуващите. Искам да благодаря на всички вас, на нашата общност за вашия възрожденски устрем в това родолюбиво дело да положите усилия за набирането на средства, за вашия самоотвержен дългогодишен труд да изградите този православен храм, тази светиня. Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства, дължим този храм и на нашите приятелски отношения с Република Южна Африка и с православната ѝ църква", каза държавният глава, обръщайки се към сънародниците ни там.

В словото си след освещаването на храма президентът подчерта, че България се ползва с доверие в Южна Африка заради успехите на българите там.

Държавният глава благодари на сънародниците ни, че и на хиляди километри от Родината продължават да пазят българската култура, дух и традиции.

"Възпитавате децата ни в обич към България, в обич към българския език. Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен и притегателен духовен център за всички българи от региона. Знам, че се интересувате живо и от събитията, които в момента текат в България. Въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред. Вие, българите отвън, доказвате, че независимо колко далеч сте от родината, българите могат да бъдат сплотени, задружни, да постигат заедно много", заяви Радев, цитиран от БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase