Снимка: БГНЕС

Най-големият капитал в отношенията между България и Република Южна Африка е подкрепата и връзката между хората, изградени още в борбата срещу апартейда, заяви президентът Румен Радев на откриването на изложбата "Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация", състояла се в Парка на свободата в южноафриканската столица Претория.

Изложбата представя снимки и документи от български архиви и лични колекции, отразяващи приноса на страната ни в борбата за свобода и премахване на режима на расова и социална дискриминация. По думите на президента изложбата разкрива дълбоките приятелски отношения между двете страни, които далеч надхвърлят установените дипломатически отношения преди 31 години, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев подчерта още, че българският народ винаги е бил съпричастен и състрадателен към подтиснатите народи и етническите групи. След Освобождението и възстановяването на своята независимост през XIX век България приема една от най-демократичните конституции в Европа, която постановява, че всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен.

Много хора намериха убежище в България през следващите турбулентни години, припомни още президентът. През 2023 г. отбелязахме и 80-годишнината от спасяването на 50 хил. български евреи. „Ние сме единствената държава в Европа, успяла с куража и духа на народа си, да спаси своите колеги, съседи, съученици“, посочи Румен Радев.

В този дух за страната ни беше естествено да подкрепи южноафриканския народ в борбата му за свобода и да заяви своята солидарност на политическо ниво, в международната си дейност, с отварянето на нашите университети за студенти и приемането на политически изгнаници. Това, по думите на президента, е била и решителна стъпка за сближаването на народите ни.

На събитието присъстваха д-р Наледи Пандор, министър на международните отношения и сътрудничество, представители на дипломатическия корпус, на българската общност, както и граждани на РЮА, завършили образованието си в България.

Два пъти се е увеличил икономическият обмен между България и Република Южна Африка през 2022 година, отбеляза пък вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев при подписването на споразумение между търговско-промишлените палати на България и РЮА, което се състоя в рамките на бизнес форум с участието на над 30 български и 70 южноафрикански фирми.

Вицепремиерът Алексиев е част от официална делегация, водена от президента Румен Радев в Република Южна Африка.

"България приема Република Южна Африка като входна точка за икономиката на останалата част от континента. Сътрудничеството с РЮА е ключово заради стратегическата позиция. Ръстът от 200% разкрива нови възможности. Нашите икономики, транспорт, туризъм и търговия, имат голям потенциал и е важно, че и двете държави имаме волята и ресурсите да го развиваме“, добави Христо Алексиев по време на церемонията.

Вицепремиерът представи автомобилния сектор в България, който е с 11% дял в Брутния вътрешен продукт. Той увери, че компаниите от България имат силен интерес за съвместно производство с партньори от Южна Арика.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов заяви по време на бизнес форума, че РЮА е сред най-добре развитите държави в Африка и е в ТОП 20 на най-големите икономики в света. „Споразумението, което ЕС и РЮА вече са сключили, е основа за задълбочаване на нашето сътрудничество и постигане на общи интереси в региона“, допълни той.

По време на разговорите стана ясно, че двете страни виждат възможности за тясно сътрудничество в аутомотив сектора и производството на автомобилни части и храни, търговията и машиностроенето. Савов специално подчерта сегмента на високите технологии, който, заедно с автомобилния, се развива най-интензивно у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase