Снимка БГНЕС

Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов посъветва председателя на Народното събрание Росен Желязков да не си подава оставката от поста, когато дойде време за ротация след 3 месеца. И му сподели, че и той самият така е направил.

Според джентълменското споразумение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, шефът на НС ще се сменя на ротационен принцип между тях на всеки три месеца. Първи е Желязков, после трябва да подаде оставка и мястото му да заеме Никола Минчев. Това обаче не се хареса на евродепутата Александър Йорданов. Двамата се срещнаха в парламента заедно с други наши представители в ЕП, за да обсъдят Шенген, еврозоната и ролята на България в ЕС.

"Пълна глупост беше това с ротацията на председателя на парламента. Така не се прави в Европа, не се прави в света. Не трябва такива игрички с парламентарната демокрация да се осъществяват. Това е просто крайно несериозно, така и се възприема", каза Йорданов.

"Избран сте за председател, в никакъв случай не си подавайте оставката, работите си. Ако ви искат оставката, аз ще ви дам пример с мен. На мен също, когато бях председател, ми искаха оставката. Подписка направиха колегите от БСП, внесоха я за разглеждане и казаха "Вкарвайте точка първа от дневния ред оставка". И аз седях на трибуната като вас и казах "Такава точка в дневния ред няма да вкарам. Вие как мислите - аз сам да вкарам точка в дневния ред за моята оставка? Никога", спомни си Йорданов. После го питали как така, но той им отговорил да прочетат правилника, според който председателят предлага дневния ред.

"Смачках я демонстративно", разказа още Йорданов. Той бе председател на 36-то НС през 1992-1994 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase