Снимка: Bulgaria ON AIR

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще поиска свалянето на главния прокурор Иван Гешев. Това е сред основните приоритети разписани в програмата ѝ за правителство.

"Не съм проследил всички приоритети, но това е знак към сближаване към ПП-ДБ, за които тази тема е приоритетна, въпреки че доколкото съм запознат, правителството може да иска много неща, но това не са негови правомощия, това са решения на независимата съдебна система. Може да има политическа воля, но дотук. Над 30 години все правим съдебна реформа и все е недовършена", каза евродепутатът и бившият президент на ПЕС Сергей Станишев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че трябва да се действа системно и то не само в сферата на прокуратурата.

"Необходим е широк обществен диалог и консенсусни решения, за да бъдат нещата трайни, защото постоянно кърпим нещо, никой не е доволен. Дори и Конституцията е частично правена, за да могат някои хора се кандидатират за президенти", допълни Станишев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него от началото на този парламент ГЕРБ търси сближаване с ПП-ДБ.

"Първо, хората на изборите казаха: "Ние на никого нямаме доверие така, че да му дадем цялата власт". Заради това политиците трябва да бъдат по-смирени и да намерят начин да решават проблемите, защото това се очаква от тях. Иначе създават още по-голямо отвращение и по-голям песимизъм, и накрая наливат в протестен вот като партия "Възраждане", поясни евродепутатът.

Станишев припомни, че БСП има прецедент по нисък резултат.

"Декларациите, че нямат да бъдат резервна гума на една или друга "тротинетка", не се покриват с реалността, защото са 23 депутата. Не може да си водеща политическа сила в едно коалиционно управление, още повече, че то се очертава като дясно-центристко, а не ляво-центристко. БСП не трябва да влиза в колаборация с ГЕРБ под или друга форма", категоричен е той.

Евродепутатът е на мнение, че всички виждат отлива на избиратели на БСП, а причината - политиката на сегашното ръководство.

"Може да се измислят всякакви обяснения за заговори и че президентът пречи, другите партии крадат избиратели, но фактите са прости и ясни. От 950 000 гласа доверие през 2017 година до 225 000 на последните избори. В правителството участват тези партии, които гласуват за него и това не може да го маскираш, колкото и да ти се иска", добави Сергей Станишев.

По думите му най-естествената коалиция ще е между ГЕРБ и ПП-ДБ: "Те нямат разлика в акцентите в програмите си, докато за БСП има фундаментални различия. Започвайки от войната в Украйна и доставката на оръжия през редица други политики - не виждам как би могла БСП да участва в такова управление."

Попитан дали е чул обвинението на лидера на БСП - Корнелия Нинова, по негов адрес, че е предател, защото е гласувал за Истанбулската конвенция, Станишев отговори: "За съжаление, БСП последните години сведе лявото само до няколко неща - увеличаване на пенсии, майчинство, минималната работна заплата, които са важни неща, но те се правеха и от правителството на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", но изцяло остави полето на отстояването на демократични права, граждански права, баланс на властите."

Той смята, че жените трябва да бъдат защитени от насилието: "Всички други спекулации за трети, четвърти и десети пол са политически спекулации, които са изгодни за някого. Последните години виждаме една деградация на политическото, създаване на едни показни клишета."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase