Общо 610 млн. лв. отпускат по програма "Околна среда" за подобряване на чистотата на въздуха в 21 общини. В какво се състои програмата?

"Качеството на атмосферния въздух не е самоцел, не е битка, свързана с опазване на околната среда. Това е битка, свързана с човешкото здраве, която трябва да спечелим", заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, средствата са по нова програма и Министерството на околната среда и водите, като управляващ орган, е отворило процедурата.

"Програмата е със значителен размер - над 3,5 млрд., и мерките ще бъдат насочени не само към качеството, но и към отпадъците, биологичното разнообразие - теми с приоритет", обясни служебният министър.

610 млн. лв. са насочени към битовото отопление и 21 общини ще могат да се възползват, обяви Карамфилова.

"Това са големи общини. 610 млн. лв. и над 85 000 домакинства ще бъдат в обхвата на тази целева група, която ще бъде подпомогната. Мерките са насочени основно към подмяна на топлоуредите, старите печки, които домакинствата ползват. Те ще бъдат подменени с високоефективни, каквито са например термопомпи. Някои от домакинствата ще могат да кандидатстват до 400 kW за производство на електроенергия за собствено потребление", обяви Карамфилова.

Гостът подчерта, че всичко това цели намаляване на количеството на фините прахови частици - поредната стъпка, която държавата предприема.

"Планираме по новата програма над 100 млн. лв. да бъдат насочени и към благосъстоянието, т.нар. зелени точки, за да подобрим средата, в която живеем", допълни тя.

85 000 домакинства вече могат да кандидатстват по програмата, стана ясно от думите на Карамфилова.

"6-месечен е периодът, за да може общините да подготвят своите проекти предложения. Нашите очаквания са в средата на 2024 г. да започне доставката и монтажът на топлоуредите. Задължение на общините ще бъде, когато бъдат демонтирани старите топлоуреди, да бъдат предадени за рециклиране", уточни екоминистърът.

По старата процедура са одобрени 8 общини за подмяната на старите отоплителни печки, припомни министър Карамфилова. "Надграждаме. Част от тези 8 общини са включени и в новия пакет. Приоритетна политика е", добави служебният екоминистър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase