Снимка: БГНЕС

„На България й отива да има жена премиер в този важен момент. В ДПС имаме такъв принцип - когато има важна работа се обръщаме към жените“, каза Йордан Цонев от движението по време на срещата с ГЕРБ и поздрави номинираната за премиер Мария Габриел.

Той отбеляза, че голяма част от приоритетите, очертани от Габриел, са приоритети и на ДПС.

Относно заявката й, че ще поиска смяната на главния прокурор Иван Гешев, Йоцев каза, че ДПС приветства инициативата.

"Всички партии говорят за съдебна реформа, но ДПС внесе промени в Конституцията, които предвиждат основна реформа“, припомни той.

Според него различията във вижданията не са проблем за движението, а са богатство.

„Разум, отговорност и диалог са в основаната на нашата кампания“, посочи Цонев.
Мария Габриел посочи по време на срещата, че през изминалите 14 години с немалка част от депутатите на ДПС са работили заедно и са постигали резултати.

„Ясно сме отстоявали евроатлантическата интеграция на страната. Изправям се сега със съзнанието за голямата отговорност, пред която всички сме изправени и ключовата дума за днешната ни среща е „диалог“. Само с диалог по конкретни приоритети и в краткосрочен и средносрочен план може да заявим какво е нужно за България и заради това имаме нужда от работещо правителство, което да е отговорно. Виждам екипа на България, изготвящ мерки“, каза тя и допълни, че програмата е с акцент върху амбицията, авторитета и ангажимента.

„Амбицията да покажем1 че сме готови да съставим правителство. Страната има нужда от своя авторитет. В ЕС текат динамични процеси и ако не сме активни участници няма как да имаме авторитет. Ангажиментът е към хората и най- важното е, че имаме задачата да работим за тях. За мен това е предизвикателство днес е да изпълним думата „диалог“ със съдържание. В различията в този диалог ми се иска да открием това ,което обединява и дава перспектива да вървим напред“, отбеляза Габриел.
Като първи приоритет тя очерта съставянето на работещо правителство.

На второ място е стабилизирането на финансистите и приемаме на бюджета. Третият приоритет е реформата в правосъдната система. Четвъртият е справянето с инфлацията и ръста на цените, както и гарантиране на енергийната сигурност.

„Пета важна цел е приемането на България в еврозоната и датата ще зависи от приемането на бюджета и параметрите на дефицита. Шести важен приоритет са европрограмите и Плана за възстановяване и устойчивост. Седма важна тема е сигурността на българските граждани, модернизация на армията“, посочи Габриел.

Като осми приоритет тя очерта науката, иновациите образованието, дигитализация на публичния сектор, мерки за модерно и иновативно образование, подкрепа за културата.

Регионите са деветия приоритет в нейната програма. Десетият приоритет са ефективните здравни политики.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase