Снимка: архив, БГНЕС

ГЕРБ се очаква да представят днес в парламента кандидата си за премиер, а президентът Румен Радев съобщи, че на 15 май ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство.

По неофициална информация еврокомисарят Мария Габриел ще е номинацията за премиер.

Още по темата
Лидеръг на партията Бойко Борисов заяви вчера на брифинг, че ГЕРБ ще използва първия мандат, за да състави правителство със свой премиер.

Борисов определи номинирания за министър-председател като човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията към това, което всички очакваме.

"Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. И повярвайте ми - изборът ни е абсолютно за точния момент - това, което българите очакват. А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент", каза Борисов.

Той допълни, че няма изисквания към личностите, които да заемат министерските постове в кабинета - дали да са партийни или експерти, важно е само дали ще свършат работа.

"Слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да има споделена отговорност, определяме имената на министрите", уточни той.

Борисов отново се обърна към ПП-ДБ за съставяне на общо правителство със споделена отговорност, но ще търси подкрепа и от останалите политически сили.

Лидерът на ГЕРБ се обърна и към всички партии – „избори през август без бюджет, с изоставено служебно правителство, е катастрофа. Всеки отговорен политик и който взима заплата за тази работа, не може да остави Народното събрание да работи месец и нещо без да произведе нищо. Не може да остави хаоса в държавата да продължи и следващите дни и месеци", каза Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase