Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ е готова с номинацията за премиер и ще го съобщи официално утре в парламента пред всички политически сили. Той призова за подкрепата на ПП-ДБ, защото по думите му това са най-стабилните коалиции в демокрациите между първите две политически сили.

Още по темата

Ако обаче ГЕРБ ПП-ДБ откажат, ГЕРБ ще разчита на всички останали партии в парламента.

„Ще предложим безспорен кандидат за премиер утре в парламента и то пред всички партии и той е за точния момент, за верния момент, за това което харата очакват, а то е да се сложи ред в  хаоса, да тръгнат ерофондовете, процедурите по Шенген и еврозоната да тръгнат, законите в правосъдната система да заработят“, каза Борисов.

 
Според него нови избори през лятото без да има приет държавен бюджет, ще са катастрофа.

„Всеки отговорен политик, който има заплата, а всеки ние сме такива не може да остави парламентът да работи месец и  нещо без да произведе нищо, не може да остави следващите месеци хаосът в държавата да продължи, нечувана инфлация миграция, обедняване, катастрофи, убийства, грабежи и никаква перспектива за страната, защото Радев тук е прав, че страхът и дребните игрички на партиите да се запазят и да вземат някои кмет в повече е безотговорно“, коментира той.  

„Ние съзнаваме цялата си отговорност и хейта, който ще се създаде, зарази това се обръщам към втората партия, защото най -силното, най- стабилните европейски демокрации работят по този начин - слагаме на масата програмата ,тези приоритети, приемлив пример, който утре ще го съобщя и правим правителство“, отсече Борисов.  

„Решени сме да го направим каквото и да ни струва това, каквито и обиди, ако не стане с вторите, с останалите и ние не можем да разделяме на добри и лоши партиите в НС, те са излъчени за това“, коментира лидерът на ГЕРБ.

„За тези две години не само че не е имало борба с корупцията, ами всичко се провали, България вече изглежда най-зле от всички държави на Балканите, не в Европа, изостанахме от всичко и заради това нашият премиер ще е човек, който може да изведе страната в модернизацията, която всички очакваме“, коментира той.

Според Борисов при така създалата се политическа ситуация не може да се говори за пълен мандат, а за управление с кратък хоризонт.  

„Ако сега приемем май и юни бюджетите, септември -  октомври трябва да се приеме нов бюджет за следващата година, за 1-3месеца е ненужно дори да се прави правителство“, отсече Борисов.

Той увери, че ГЕРБ няма да върне неизпълнен мандат на президента Румен Радев.

„Няма нужда от други избори, как можем август месец да отидем на избори, защото не можем да съберем избирателните комисии“, настоя бившият премиер.

Според него по-подготвен за министър-председател от него няма, но в същото време подчерта, че ГЕРБ не ламти за министерски постове.

„Ако трябва да бъда честен по-умен и по-красив от мен няма“,   похвали се сам Борисов и добави: „Ако ти не се харесваш, няма кой друг да те харесва“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase