Общ преглед
Румен Радев ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС на 15 май.

"Рисковете са големи за избори през септември. Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната. Големият риск от нови избори е от още по -малка избирателна активност. Логично е и вероятността за съставяне на правителство с първи мандат е най-голяма", подчерта Радев.

Радев коментира евентуален експертен кабинет, като според него такава формула към момента има неяснота.

"Големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад него", смята Радев.

Той отново припомни, че рискуваме приемането на много важни закони и усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, ако не успеем да съставим редовно правителство.

"Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети. Това означава България да загуби не просто пари, а възможност за ускоряване на реформата и модернизацията в стрнаната", коментира президентът. По думите му, ако стигнем отново до предсрочни избори, "големият риск е от още по-малка избирателна активност и това означава вече много ниска представителство" в парламента".

Президентът отказа да коментира задочните реплики между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, като изрази надежда "час по-скоро да се установят както извършителите, така и организаторите".

След като първата политическа сила го получи, ще има седем дни да предложи проектосъстав на кабинет или да върне празна папка. Мандатът ще бъде връчен на кандидата за министър – председател на ГЕРБ –СДС, чието име все още се пази в тайна.

Тепърва предстоят и лидерските срещи между партиите, в които да се обсъждат варианти за кабинет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар