Снимка: БГНЕС

Напрежение и скандали в парламента за пореден ден. Този път причината беше поправка в Правилника за дейността и работата на Народното събрание, внесена от ГЕРБ.

Поправката,която в крайна сметка беше приета, гласи, че когато няма избрано ръководство на постоянна комисия заседанието й се ръководи от определен от председателя на НС неин член.

Освен това засега свикването на всяко отделно заседание на комисиите, както и какъв да бъде дневният му ред, ще се определя също от Росен Желязков от ГЕРБ.

Самият той обясни, че на Председателски съвет е бил обсъждан казуса как НС да функционира в тази ситуация без сформирано мнозинство и политически съгласие за ръководствата на комисиите.

"Заради съмненията, че това може да доведе до прекомерно овластяване на председателя на НС, ние взехме решение на Председателски съвет, което има консенсус, комисиите да бъдат председателствани от председателите на постоянните комисии в 48-ото НС, докато се търси нужното политическо мнозинство за избора им", обясни той.

Или по искане на 1/3 от членовете на дадена комисии или по инициатива на председателя, ще бъдат свиквани заседанията.

Николай Денков от ПП настоя да се запише, че този режим на работа важи само за първото заседание на комисиите, за да се даде време, за да се избере ръководство на комисиите

Настимир Ананиев от ПП скочи, в предишния парламент е имало мнозинство.

"Сега това мнозинство може да си излъчи и правителство, защо скришно се връща това мнозинство", посочи той.

Асен Василев от ПП предложи да се отложи приемането на това решение за следващата сряда, но предложението не беше прието.

Кристиан Вигенин обясни, че БСП се дистанцира от този дебат.

"С тези си действия и този дебат забивате последните пирони в парламентаризма. Тази дискусия и начина, по който се води, поставя парламента на дъното на доверието на обществото и сам се прави излишен. Ние не искаме да участваме в този дебат и заради това нашата ПГ напуска този водевил и ще се върнем, когато приключите“, обърна се той към останалите парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase