Снимка Bulgaria ON AIR
fallback

„Сметнахме, че когато или ако постигнем съгласие между първата и втората политическа формация, това щеше да бъде едно стабилно управление. Искахме да изградим правителство на споделената отговорност. Тежките неща, които се случват в България, са благодарение на лошото управление, което имаше и беше наложено от "Продължаваме промяната". И ние искахме заедно с тях да решаваме техните проблеми", каза лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че споделена отговорност означава и споделен кабинет за управление. "Обидени - не, но разочаровани - да, защото ставаше въпрос за съдбините на България. В тази тежка ситуация ние търсихме най-стабилния вариант за страната".

От днес парламентарната група на ГЕРБ-СДС започва да води разговори с останалите политически формации в 49-ото Народно събрание. Днес ще се срещнат с ДПС, БСП и "Има такъв народ", а в петък и с "Възраждане".

"Трите неща, които поискахме и те, разбира се - законодателна промяна, проведохме преговори, изградихме доверие помежду си, създадохме законодателната програма с приоритетите, но и с много компромиси от страна на ГЕРБ-СДС, но така или иначе там бяха направени правилните стъпки. След което седнахме да разглеждаме управленската програма, по която имаме много сериозни забележки", допълни Христов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Лидерът на СДС е категоричен, че те са дали всичко от себе си и са направили компромиси.

"Казахме, че докато не изчерпим всички възможни варианти за намиране на сътрудничество, няма да започнем преговори с останалите политически формации, но това не се случи. Заради това днес предприемаме друга стъпка. Колкото и да са различни идеологиите на политическите формации, има важни теми за страната, които всички ние смятаме, че трябва да бъдат решени", коментира още Христов.

Той поясни, че става въпрос за инфлацията и обедняването на българските граждани.

На въпрос дали разговорите ще бъдат за коалиция или за подкрепа по темите, лидерът на СДС отговори: "Нагласата в момента е да не говорим за коалиция, а да търсим подкрепа на правителството на малцинството, давайки си сметка, че влизайки в такъв тежък момент в управление, преди местни избори, ние поемаме огромен риск. Но ние казваме, че в името на България и в името на това, че трябва да бъдат приети закони, ние бихме поели този кръст."

По думите на Христов, не бива да се фокусираме само върху местните избори. „Те са важни, но като цяло страната има нужда от стабилно управление".

Според него хоризонтът на това правителство няма да бъде 4 години, а по-кратък.

"Няма ли правителство - няма парламент. Така е устроена нашата Конституция. За последните 2 години българският парламент не е работил една година. Няма как да приемеш законопроекти, когато българският парламент не работи. Не съм привърженик на чисто експертни кабинети, защото министърът е политически пост, а ние в парламентарната група имаме много народни представители, които са експерти в отделни области", отбеляза той.
"Ако не получим подкрепа от втората политическа формация, те няма да получат нашата подкрепа за евентуално тяхно правителство. Биха могли да се договорят и да направят правителство с другите парламентарни групи. Третата политическа формация много трудно формира правителство. Изморихме се от избори, но това е най-демократичният начин за решаване на въпроси, които не са намерили решение", заяви Христов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Не знам кой какви заеми е изтеглил, но по времето на Бойко Борисов, външният ни дълг постоянно се увеличаваше, а при правителството на Кирил Петков намаля с 1,8 милиарда.

16

gogo

преди 1 година

Тоя ппък все иска - а стига толкоз

15

Майора

преди 1 година

Абе анонимници кой доведе страната до фалит за 7 месеца , кой изтегли 20 млд лв заеми и за 9 дни похарчи 9 млд без да каже къде и за какво , кой спечели 100 млн евро и ги преведе в ошфорни сметки , аферите Джемкорт и Нексо и ред други , високите цени на газ и всичко останало? На мошеници и шарлатани не по мое мнение , не може да се вярва , още повече че управляват не те , а подставени от олигарсите , довели ги на власт!

fallback