Снимка Bulgaria on Air
fallback

"Почти не бих могла да отлича с нещо този кабинет. Хора, които са били зам.-министри и са били повече в позиция на изпълнител на определени задачи“. Така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира пред Bulgaria ON AIR предложения от ПП-ДБ кабинет.

„Проф. Хинков е изключително добър професионалист, малко съм изненадана, че е вътре. Има двама-трима, които добре си знаят работатa и могат да бъдат наречени експерти. Демонстративно са включени политически лица, за да покажат, че това е политическото правителство на ПП и ДБ. Министър-председател, който не е добър управленец на процеси, които са свързани с обществото и политическото в България", допълни тя.

"Не разбрах и не получихме отговор защо не виждаме хора от "Демократична България" в проектокабинета“ каза пък юристът и политолог Лидия Даскалова в "България сутрин". „Вероятно е направен опит да се търси баланс между политическото и експертното. По-скоро този състав на кабинет ми лъха на политически такъв. Автоматично ме прави скептична, че ГЕРБ ще го приемат, въпреки че Борисов изключително много промени тона си спрямо "Продължаваме промяната". По-скоро ще вървим към нови избори, от които нямаме нужда",

Проф. Христова добави, че Борисов е мотивиран да има правителство по следните причини: намираме се в много сложна международна обстановка заради войната; има много сериозни финансово-икономически проблеми; като първа политическа сила е авторитетно да можеш да направиш правителство.

"Той доказва всеки ден, че не е изолираният. Изолираните са ПП-ДБ. Няма мотив в ПП-ДБ, на тях им трябва самостоятелно правителство, без контрол, в което да въведат своите приоритети. ДБ са нещастни от ситуацията, започват да виждат негативи от влизането си в коалиция. Биват завлечени в капана, в който се намира ПП", каза още проф. Христова.

Според Даскалова отдавна е минало времето, в което Борисов може да управлява сам. Отминало е и времето, в което трябва да има толкова разделителни линии между политическите сили.
Проф. Христова изтъкна, че Борисов ясно е очертал алгоритъма на действие и отдавна е осъзнал, че не може да има самостоятелно правителство. Тя е на мнение, че "въртележката" ще продължи по-бързо и не е логично да бъде забавена.

"ПП-ДБ няма да направят правителство с участието на ГЕРБ-СДС. План Б са разговори с всички останали партии. Обществото вече всичко може да прости, червените линии за него са премахнати. Накрая Борисов ще извади състав на кабинет, той ще зависи от последващите разговори. Никой не иска да управлява в този период и не вижда как ще трябва да предприеме мерки, които може и да не са популярни в името на стягане на финансовата рамка. Такова правителство ще бъде държано на къса каишка и няма да просъществува дълго", заяви политическият психолог.
Даскалова е на мнение, че избирателите на ПП-ДБ не биха понесли добре прегръдка с ГЕРБ и това ще доведе до електорална загуба за тях. Тези две политически сили не могат да се съберат на принципна основа, отбеляза тя.

"Юли месец всички ще са на море, отвращението става все по-голямо. Ще останат само твърдите, които търсят принципите, а те са малко. Вътрешната динамика в отношенията  между политическите сили ще продължава да бъде доста активна, но крайният резултат ще бъде негативен даже при следващи избори. На по-следващ етап, след Нова година, вече ще имаме правителство", завърши проф. Христова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Public enemies

преди 1 година

Ниска избирателна активност лятото не е изненада, не защото работещите са по почивки, просто няма за кого да се гласува е основната причина.

9

Фен на Вики Джъстис

преди 1 година

Точно лятото е виновно. Това ми звучи като изказването на Радев. Не трябвало през зимата да има избори заради студа.

8

Анонимен

преди 1 година

Изборите требва да са 2-в-1 наесен ;)))

fallback